cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Els escacs, fins ara reis dels jocs, ja molt més

A les illes hi ha molta afició i destacats jugadors d'aquest joc, considerat per a molts com un esport

L'estiu convida sovint a les reunions familiars o d'amics. En aquestes reunions hi ha moltes opcions per amenitzar-les, des de parlar de qualsevol cosa, fins a contar acudits, i per què no, també podem jugar a un joc de taula engrescador.

Entre tots els jocs que hi ha, que són molts, en presentam un, l'escacs, perquè encara que estigui catalogat com a esport, es considera també un joc-ciència.

Per jugar has de menester, en primer lloc, un tauler. Aquest està format per una superfície quadriculada, de vuit quadres per banda, alternativament blancs i negres, amb un total de seixanta-quatre, coneguts com a caselles.

Cada jugador juga amb el mateix número i valor de peces, només hi ha una diferència, un juga amb les peces de color blanc i l'altre de color negre.

Per iniciar una partida, les peces blanques sempre tenen la sortida, i després juguen per torn (primer les blanques, després les negres i així successivament), fins a finalitzada la partida. Es juga, únicament, una peça sobre un quadre a la vegada i a una casella sols pot estar una peça.

Presentem ara totes les peces i els seus moviments per ordre jeràrquic: El rei pot anar en quasevol direcció, però solament pot avançar una casella a cada moviment. La dama es mou per totes les files i diagonals on es troba situada, ara veurem com té la mateixa mobilitat que les torres i els alfils al mateix temps, per la qual cosa és la peça amb més mobilitat de totes. La torre avança per les files i les columnes que es creuen amb la casella que ocupa. L'alfil va per les diagonals que ocupa inicialment, cada jugador tindrà un alfil que es podrà moure per les caselles negres i l'altra per les blanques i no podran canviar de color a tota la partida. El cavall avança una casella com una torre i altra com un alfil, allunyant-se sempre del punt de partida, és l'única peça de l'escacs que pot botar per sobre de peces pròpies i estranyes. El peó solament pot avançar, no pot anar enrere, en el primer moviment pot avançar dues caselles, després sols podrà avançar una a cada jugada i sempre per la mateixa columna.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris