cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Breus

• Literatura

Vargas Llosa, novel·la i realitat L'escriptor i premi Príncep d'Astúries Mario Vargas Llosa definí ahir la novel·la com una contradicció de la realitat i no com un reflex seu. En aquest sentit, afirmà que és una realitat alternativa, i que els escriptors escriuen novel·les no per conèixer la realitat, sinó per escapar-nos d'ella. Vargas Llosa diferencià la novel·la de la poesia assegurant que aquesta darrera pot assolir un tipus d'essencialitat i de perfecció que la novel·la no aconseguirà mai. També subratllà que la novel·la és anticonformista per naturalesa, mentre que hi poden haver poemes que reflecteixin fidelment la realitat. L'escriptor també digué que conèixer els secrets de la ficció no fa millors lectors, sinó lectors més reacis a deixar-se prendre per ella i, quan això passa, la novel·la perd la seva funció de ser. També assegurà que no hi ha històries bones o dolentes, sinó que totes les històries depenen de la manera com les conti el novel·lista. EP.

Peter Handke en castellà El polèmic escriptor austríac Peter Handke, de 56 anys, un dels autors en llengua alemanya més conegut internacionalment, publicà el 1994 la novel·la El año que pasé en la bahía de nadie; ara, cinc anys després, apareix a les llibreries traduït al castellà editat per Alizanza. El año... és una voluminosa novel·la de gairebé sis-centes pàgines que va ser considerada, quan es publicà a Àustria i a Alemanya, com l'esdeveniment literari de l'any. El llibre és un dels més autobiogràfics d'aquest polèmic autor, conegut per la seva posició a favor de Sèrbia en el conflicte dels Balcans. EFE.

• Exposició

Arrels de Degas a Nova Orleans Considerat el pintor de l'essència parisenca, Edgar Degas va ser, a més, l'únic impressionista francès que viatjà als Estats Units i deixà per a la història la seva visió del Nou Món. La protagonista d'aquesta curiosa i poc coneguda història és Nova Orleans, on havia nascut la mare de Degas i on el pintor tenia tants cosins, nebots i familiars que acabà qualificant-se a si mateix com «gairebé un fill de Louisiana». Immersa en les celebracions dels 300 anys de la influència francesa, la «Francofête», Nova Orleans mostra ara, en una exposició, la vintena d'obres que inspirà un pintor que es va fer popular pels seus quadres de ballarines i corregudes de cavalls. DdB.

Arqueologia

Troben més restes a Tarragona  

Els treballs arqueològics que s'estan fent en un solar situat als carreres Sant Oleguer i Trinquet Nou de Tarragona han posat al descobert un sector de la muradeta, construïda el 1369, com també diverses estructures romanes i medievals. El solar, on està previst edificar-hi cases, conté una bòveda de circ i està en molt bon estat de conservació. En aquesta zona s'han detectat altres estructures romanes i medievals, entre les quals destaquen unes escales. El circ, amb les bòvedes, i la muradeta formen part del conjunt historicoartístic de Tarragona. EP.

Troballa d'or i de coure Mochica Arqueòlegs peruans han trobat, en una tomba precolombina del complex arqueològic Huaca la Luna, objectes d'or i de coure que representen emblemes de les classes altes de la cultura Mochica, que va florèixer al nord del Perú, i que són considerats d'una gran importància per a l'estudi d'aquesta cultura. Els emblemes d'or i de coure daurat laminat eren a l'interior d'una cistella i el principal d'ells representa una deïtat amb trets de felí, aparentment de sexe femení. DdB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris