cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

L'any Chopin ja ha arribat a la Cartoixa

Valldemossa es prepara per commemorar el 150è aniversari de la mort del seu visitant més il·lustre

Sense gaire suport de les institucions públiques i amb un pressupost total d'uns onze milions i mig de pessetes, més o manco el dels darrers anys, la XIX edició del Festival Chopin de Valldemossa va ser presentada ahir a Vistamar. Una aportació discreta si es té en compte l'atractiu de Valldemossa en el 150è aniversari de la mort del pianista.

Per aquest motiu, el programa d'enguany està dedicat íntegrament a Chopin i s'ha posat molta cura en la confecció del programa. «Hem intentat "explicà l'organitzadora, Rosa Capllonch" abraçar amb quatre grans intèrprets els diferents períodes compositius de Chopin».

Louis Lortie serà l'encarregat d'obrir la present edició el proper diumenge 8 d'agost amb un programa que Capllonch qualifica de «fora del normal». El pianista canadenc interpretarà la integral del estudis de Chopin, una autèntica proesa. Marc Laforet és un jove pianista francès que malgrat la seva avançada edat serà la segona vegada que toqui a la Cartoixa de Valldemossa. L'any 1986, després d'haver guanyat la medalla de plata en el Concurs Chopin de Varsòvia, es presentà al públic mallorquí. El 15 d'agost es podrà veure la seva progressió.

Dang Thai Son probablement sigui l'estrella del Festival. Primer premi del Concurs de Varsòvia l'any 1980, el pianista vietnamita, format sota les penúries de la guerra, es convertirà en el primer pianista oriental que interpretarà els preludis de Chopin a la Cartoixa. Serà diumenge 22 d'agost.

Janusz Olejniczak, Andrzej Bauer i el XXI Century Trio faran el darrer concert, programat per a dia 29 d'agost, que té com a propòsit acostar la poc coneguda obra de cambra del compositor polonès. La introducció i polonesa brillant op. 3, i la sonata en sol menor op.65, ambdues obres per a violoncel i piano, en compondran la primera part, i clouran el Festival amb el trio per a violí, violoncel i piano op.8.

La proposta músical es completa amb l'exposició col·lectiva que sota el títol de Formes sobre nocturn es presenta anit a la Sala Capitular de la Cartoixa. A partir del cartell dissenyat per Lourdes Sampol sobre un motiu del manuscrit del Nocturn op 62, num.2, 33 artistes manipulen la partitura en tota mena de tècniques i materials, per fer de la música pautada una creació-homenatge en si mateixa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris