muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
17°

Miquel Barceló crea un llibre per fer accessible la seva obra als invidents

El «Llibre per a cecs» s'exhibeix des de l'1 d'agost al Fons Documental del pintor

71904

Miquel Barceló manté una estreta relació amb els llibres.

Miquel Barceló ha complit un desig que ja formulava des d'anys enrere: fer la seva obra accessible als invidents. Fruit de dos anys de treball, el Fons Documental Miquel Barceló d'Artà presenta el proper dia 1 d'agost el seu Llibre per a cecs, un volum realitzat pel pintor al taller d'edició parisenc Item que ja ha estat mostrat al Jeu de Paume de la capital francesa i al Macba de Barcelona.

El Llibre per a cecs, que romandrà exposat a Mallorca fins al 15 d'octubre, es composa del text en braille del fotògraf i escriptor cec Evgen Bavcar, titulat Les tendes desmuntades o El món desconegut, juntament amb 48 litografies de Barceló realitzades sobre pedra i 33 pàgines en relleu. En ell han desembocat dos anys d'intensa tasca de Michel Bertrand, especialista del taller Item que investigà i experimentà diverses tècniques per realitzar les litografies i els dibuixos en relleu amb cura de conservar la immediatesa i espontaneitat inicial de l'artista.

En total s'han editat 150 exemplars del llibre, cadascun dels quals esdevé un objecte únic que fa difícil d'apreciar el procés de realització a què ha estat sotmès. Amb la intenció de ser clarificadora, l'exposició al Fons Documental Miquel Barceló d'Artà complementa la presentació del llibre amb tres apartats explicatius: en els dos primers s'aborda la realització dels dibuixos i les litografies, mentre que el tercer es dedica a la història i el procediment de l'escriptura en Braille.

El Llibre per a cecs va començar a realitzar-se l'any 1989, després que Barceló, tot just retornat de Mali, va pintar els quadres blancs, paisatges desèrtics on tan sols apareixen pedretes sobre el terra. Aquestes pintures són presents al volum, i amb elles les pàgines esdevenen paisatges buits, il·legibles, en les quals un minúscul relleu assoleix importància absoluta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris