algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

La Guerra dels Wagner escalfa Bayreuth en l'estrena de «Lohengrin»

La guerra de successió a ca els Wagner animarà l'obertura de l'elitista festival operístic alemany de Bayreuth, que avui obre la 88ena edició amb l'estrena del Lohengrin de Keith Warner i Antonio Pappano.

Els wagnerians d'arreu del món, congregats un any més en la verda muntanya de la ciutat bàvara, tindran tema de conversa per alleugerir la descàrrega d'emotivitat que desprèn el drama d'amor entre el Cavaller del Sant Grial i la bella Elsa.

El conflicte entre els hereus de Richard Wagner, latent des de fa anys, es va disparar a punt d'aixecar-se el teló del «graner» més car del món, com s'anomena popularment el teatre construït el 1873 pel compositor alemany per representar l'Anell del Nibelung.

Wolfgang Wagner, nét del geni i director del festival des del 1966, no vol amollar les regnes fins el 2001 i només està disposat a deixar-se ajudar en aquesta gesta per la seva exsecretària i actual esposa, Gudrun, 25 anys més jove que ell.

A aquests plans s'oposa la seva neboda Nike, filla del mort Wieland Wagner, artífex de la ressusrecció en la postguerra, concretament el 1951, que pocs anys abans havia estat el «jardí operístic» de l'elit hitleriana.

En competició hi ha dos personatges secundaris de llinatge familiar, Eva Wagner-Pasquier, filla nascuda del primer matrimoni de Wolfgang Wagner, així com Wieland Lafferentz, rebesnet del compositor.

Rere aquest trencaclosques dinàstic hi ha el pols pel poder a Bayreuth, després de gairebé cinquanta anys de ser el feu absolut d'un veterà director, a qui s'atribueix poca creativitat en les posades en escena operístiques, però un gran talent financer.

L'amenaça de les restriccions pressupostàries sobre el festival apunten que aquesta serà una virtut a tenir en compte en el futur.
El govern alemany retallarà la pròxima temporada un quinze per cent la subvenció anual al festival, fins ara de tres milions i mig de marcs (gairebé 300 milions de pessetes).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris