cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

El transbordador «Columbia» intenta enlairar-se de nou després de la suspensió

El transbordador Columbia, havia de ser llançat aquesta matinada (hora espanyola) des del centre espacial Kennedy per instal·lar un telescopi de raigs X que permetrà sotjar fins ara els extrems mai no vists de l'Univers. Per primera vegada a la història dels vols tripulats d'Estats Units, la missió de cinc dies serà dirigida per una dona, l'astronauta Eileen Collins. Als 30 anys de l'arribada de l'home a la lluna, el telescopi obrirà la porta de molts de misteris astronòmics que assetgen en els confins de l'espai, segons digueren fons de la Nasa.

L'observatori Chandra serà instal·lat set hores després del llançament per iniciar una òrbita el·líptica que el durà a una distància de 150.000 quilòmetres de la Terra. Lliure de distorsions atmosfèriques, enviarà informació sobre els misteris més insondables de l'astronomia des dels cometes que envaixen el sistema solar fins els quàsars que s'agiten en els extrems de l'Univers.

Fabricat amb un cost de 250.000 milions de pessetes, aproximadament, el telescopi de 15 metres de llarg estudiarà un conjunt d'estranys i violents fenòmens de l'Univers amb un detall entre 10 i 100 vegades més precís que el que ha aconseguit fins ara. Científics de la Nasa indicaren que durant cinc anys Chandra es concentrarà en la mai no vista «matèria negra» que compon gran part de la massa de l'Univers i en els forats negres, la força de gravetat de la qual és tan intensa que fins i tot desvia els feixos de llum.

«Això serà molt més que ciència-ficció» va dir l'astrònom Harvey D.Tananbaum, cap de l'equip d'operacions de Chandra a Cambridge, estat de Massachussetts. El telescopi és el tercer d'una sèrie de quatre grans observatoris en òrbita formulats per cobrir totes aquelles longituds d'ona de l'espectre de radiació electromagnètica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris