algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

El mestre Joaquín Rodrigo, compositor del «Concert d'Aranjuez», mor als 97 anys

El creador va finar ahir a Madrid, envoltat de la seva família, als 97 anys

Es va apagar ahir a Madrid la vida de Joaquín Rodrigo, un dels compositors més destacats de la música espanyola de tots els temps, conegut mundialment pel seu famós Concert d'Aranjuez i per altres magistrals obres per a guitarra, piano i orquestra. El compositor va morir per causes naturals als 97 anys a la seva residència madrilenya i envoltat de la seva família.

L'Ajuntament d'Aranjuez "a 40 quilòmetres de Madrid" ha instal·lat la capella ardent a la localitat que Rodrigo va fer mundialment famosa, per retre-li homenatge. Els ciutadans podran dir avui el darrer adéu a Rodrigo. La capella s'obrí en el Centre Cultural Isabel de Farnesio. A partir de les 20.30 hores s'oficiarà un funeral a la capella del Palau Reial d'Aranjuez i les restes mortals del compositor seran traslladades fins al cementeri de la localitat, on es procedirà a la seva inhumació en el panteó familiar.

Cec des dels tres anys, Joaquín Rodrigo va estudiar música pel sistema Braille. El 1939 creà el seu famós concert, imaginat i escrit a París, ciutat on va estudiar i va fer feina des del 1927 i fins al 1940, any en què s'instal·là definitivament a Madrid.

Degà dels compositors espanyols, el 1996 va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Arts en reconeixement a la seva «definitiva aportació a la dignificació i internacionalització de la guitarra com a instrument de concert». Aquest va ser el seu gran mèrit.

Internacionalment reconegut i interpretat, la trajectòria de Joaquín Rodrigo s'insereix fàcilment en la naixent tradició que, en la composicó, marca el segle XX de la música espanyola, des dels clàssics de Manuel de Falla, de Granado o d'Albéniz fins als compositors de major fama actual. De Falla, precisament, va ser un dels mestres i principal conseller, de manera especial durant la seva estada a París.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris