algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

«Dimonis» de Mart, motivats pel vent

Els científics han descobert que aquest fenomen aixeca pols i els fa aparèixer

Des de Mart amb Amor és el nom triat per l'Agència Espacial nord-americana (NASA) per una de les més sorprenents i belles fotografies enviades a la Terra des de Mart per la sonda Mars Global Surveyor, que, a més, ha aconseguit determinar l'origen dels misteriosos «dimonis de pols» i identificar un punt d'aterratge per la missió Mars Surveyor 2001 Lander en el 2002.

Després d'haver estat rebuda al planeta roig el passat març per l'anomenada Cara Somrient, la càmera de la Surveyor ha captat un forat amb forma de cor de devers 2'3 quilòmetres de llargada, situat en el flanc est del volcà Alba Patera, al nord de la regió de l'hemisferi oest coneguda com Tharsis.

A més, aquesta constatà que Mart és la llar de sorprenents dunes de fins a 100 metres d'alçada, que, a diferència de les de la Terra, són de color obscur a causa de la diferent composició de l'arena.

Aquestes dunes, l'arena de les quals cau de dreta a esquerra, es troben a l'interior d'un cràter de 72 quilòmetres de diàmetre, i presenten en la seva superfície ratlles de tonalitat més obscura d'origen fins ara desconegut, però que podrien deure's al fregament de ràfegues de vent o als anomenats «dimonis de pols».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris