cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
20°

Bartomeu Fiol: «La millor edició de l'obra d'un poeta és l'enregistrament»

«27 poemes perifèrics» han estat gravats per ACA amb la veu de l'autor

Deïdor de la seva producció poètica en més d'una ocasió, Bartomeu Fiol ha tornat a posar veu a vint-i-set dels seus poemes. El motiu, l'enregistrament del seu recitat a la col·lecció Veu de poeta, impulsada pel Consell de Mallorca i realitzada als estudis d'ACA de Son Bielí, a Búger.

La presentació del disc compacte és ocasió perquè Fiol reincideixi en la defensa del caràcter oral de la poesia. Per ell, «la millor edició de l'obra d'un poeta és l'enregistrament», i aquesta garantia de qualitat es compleix amb escreix a la present gravació. «Dins de la literatura, el gènere que és eminentment oral és la poesia», apunta Fiol. «Un poema, abans que res, és una realitat».

Els Vint-i-set poemes perifèrics porten l'al·licient afegit d'arribar a través de la veu greu i potent de Fiol. Tanmateix, també apuntà el fet que «no vol dir que el poeta sigui el millor deïdor, però sí que ha d'oferir garanties especials. El que és important és que no es tracta de recitar, sinó de dir amb eficàcia. Els poemes s'han de dir, amb cert èmfasi, però sense caure en retòriques ni declamacions artificials».

La selecció de poemes, realitzada pel mateix Fiol amb cura de no repetir massa peces de les enregistrades fa dos anys per l'Institut d'Estudis Baleàrics, se centra especialment en l'obra més recent del poeta. Tan sols un poema, el primer, pertany a la producció primerenca, al llibre Camp Rodó. Les 26 composicions pertanyen a poemaris d'aquesta dècada, des de Contribució de verges fins a Catàleg de matèries, d'on Fiol ha extret el vers que titula el compacte, Totes les matèries són una sola matèria.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris