cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El poemari de Joan Manresa, premiat al Ciutat de Palma 1964, s'edita 35 anys després

C.C. Palma.
Guardonat als premis Ciutat de Palma l'any 1964, quan el seu autor, Joan Manresa, només tenia 22 anys, el poemari Un, algunes vegades surt ara publicat després de 35 anys de romandre inèdit. Segons el seu autor, que ha vist positiva la publicació a la col·lecció La sínia del Tall, es tracta d'un poemari molt divers. En ell, s'aborden temàtiques com l'amor, l'existencial, el social, o la conservació de la terra, sempre immersos en una època «plena de mentides i de mancances, en què estàvem molt marcats per la religió i el sexe».

Els poemes, que Manresa confessa sentir encara «ben meus», conviuen al volum amb les il·lustracions de l'andritxol Andreu Terrades. Segons explicà el poeta, el poemari ha romàs inèdit perquè refusà de publicar-lo en el moment de guanyar el guardó. Però aquest no és l'únic cas en què els poemes de Manresa han quedat apartats del mercat. Un altre poemari, Res no hauré fet, va ser prohibit just el dia abans de sortir a la llum, «perquè la seva temàtica era políticament incorrecta».

La publicació d'Un, algunes vegades presenta diversos atractius. En primer lloc, és un document d'innegable valor per reconstruir la trajectòria d'aquest poeta. D'altra, la seva qualitat ve avalada per la tria del jurat de luxe que, en l'edició del 1964, decidí atorgar el premi a Manresa: presidit per Camilo José Cela, el jurat estava integrat per figures tan destacades com Alejandro Casona, José García Nieto, Robert Graves, Néstor Luján, Josep Maria Llompart, Lluis Ripoll Arbós i Guillem Sureda.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris