cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

«Set segles fa» aplega el llegat patrimonial de l'Església pitiüsa

L'exposició s'inaugurà ahir vespre al Convent dels Dominics de Dalt Vila

88908

El conseller de Cultura, Joan Marí Tur, a la presentació de la mostra.

GERMÀN G. LAMA.

«Set segles fa», diu l'himne, «que sou nostra patrona». La mostra del patrimoni artístic i històric d'Eivissa i Formentera, organitzada pel Consell Insular d'Eivissa i Formentera amb l'ajuda del Govern Balear i de Sa Nostra, i inaugurada ahir a l'església del convent dels Dominics de Dalt Vila, no podia dur altre nom. El lema, «Set segles fa», repetit a gairebé totes les estrofes de l'himne del setè centenari de conquesta catalana és idoni per encapçalar l'exposició de més d'un centenar de peces que s'han conservat a les esglésies i convents de les Illes al llarg d'aquests set segles.

Oberta fins al 8 de maig, la mostra, segons explicà el Conseller de Cultura, Joan Marí Tur, «donarà a conèixer als ciutadans de les illes i de fora la gran riquesa del patrimoni d'aquestes Illes». Les peces han estat distribuïdes en tres apartats.

El primer, dedicat al tema de l'Eucaristia, és integrat per 45 peces d'orfebreria, entre les quals destaca una custòdia gòtica procedent de la catedral que data del 1391.

Al segon apartat, integrat per deu documents, es poden trobar peces tan valuoses com el tractat de donació de les illes d'Eivissa i Formentera feta per Jaume Primer a Guillem de Montgrí. Al seu costat, el «Memoriali Divisionis», llibre de repartiment que data del 1235. Així mateix, es troben papers més posteriors, fins arribar al més modern, una autorització del papa Pius XII del 1950. La darrera secció, la més abundant, consta d'un centenar de peces, entre pintures, figures, joies i taules de devoció mariana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris