lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Excepcional troballa d'una flota de vuit embarcacions de l'època romana

«El port de les meravelles» ha estat localitzat a les foranes de Pisa

Una flota de vuit embarcacions de l'època romana, totes de fustes i en perfecte estat, va ser descoberta a les foranes de Pisa (centre d'Italia), el que constitueix una de les troballes més importants de peces que daten del segle I AC al V DC.

«Estam perdent el compte de les naus descobertes, arriben ja a vuit», va afirmar Stefano Bruni, arqueòleg de la Superintendència arqueològica de Toscana i responsable de les excavacions de Pisa.

Les primeres troballes varen ser fetes a principi de febrer durant les obres per l'ampliació de la línia ferroviària de Pisa que uneix Gènova amb Roma, el que constitueix un problema per a l'empresa del ferrocaril, Ferrovie Italiane, que va decidir finançar una part de les excavacions.

«Es tracta d'un descobriment excepcional per l'estat de conservació de la fusta, que és òptim i pel nombre d'anys» va declarar la ministra de cultura italiana, Giovanni Melandri, que va autoritzar la setmana passada que la seva carretera es faci càrrec de les despeses per a la recuperació de les peces, el cost del qual serà prop de 87 milions de pessetes. La ministra va anunciar a més que el dia 20 d'abril serà organitzada per la premsa i especialistes una visita al «port de les meravelles» per poder admirar el que podria definir-se el somni de tot arqueòleg.

«El terreny on varen ser trobades les naus no té pràcticament oxigen, és humit i a més es va dipositar terra que la va protegir per segles en un lloc on no varen ser realitzades mai edificacions», va contar Bruni.

Però les sorpreses en el «port de les meravelles» no s'han esgotat. Una sèrie de prop de 300 àmfores, d'estil púnic i itàlic, del segon segle després de Crist, varen ser trobades. «No hem tingut temps de controlar el que contenien» va dir Bruni. Una altra sorpresa podria ser la troballa d'un vaixell militar, que seria la primera embarcació de tipus militar completament conservada de la història de l'antiguitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris