nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

Breus

• GUARDONS

Premis Nacionals de Literatura Les referències a la pluralitat lingüística d'Espanya i la seva contribució a la producció editorial i literària marcaren ahir les intervencions durant l'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Literatura 1998, realitzat al palau de Congressos i Exposicions de Pontevedra. El ministre d'Educació i Cultura, Mariano Rajoy, que entregà els guardons, destacà l'increment, els darrers anys, de la creació i l'edició literària en català, gallec i euskera, així com de les edicions bilingües. Els guardonats són José Antonio Muñoz Rojas (en la categoria de poesia), Alfredo Bryce Echenique (narrativa), Jon Juaristi (assaig), Jerónimo López Mozo (literatura dramàtica), la Reial Acadèmia de la Història (Història d'Espanya), Àngel Luis Pujante (millor traducció), Valentín García Yebra (a l'obra d'un traductor), Elvira Lindo (literatura infantil i juvenil), Castalia Editorial S.A. i Visor Libros S.L. (Millor Labor Editorial Cultural) i la revista Leer i el programa radiofònic El Ojo Crítico (foment de la lectura als mitjans de comunicació). EPR.

Convocatòria del premi Fastenrath La Reial Acadèmia Espanyola ha convocat el premi Fastenrath 1998 d'assaig, de dos milions de pessetes, que premia una obra de creació literària en aquest gènere publicada en els tres anys precedents. El guardó fou creat el 12 de maig de 1909 pel rei Alfons XIII en ús de les facultats que li conferí la senyora Luisa Goldman, viuda de l'il·lustre publicista Juan Fastenrath. El premi es convoca anualment i es concedeix per torn successiu a novel·la, poesia i assaig. EPR.

Premis Anagrama d'assaig Set obres finalistes opten al XXVII premi Anagrama d'assaig, d'un milió de pessetes. En aquesta edició del guardó s'han rebut 65 originals, dels quals s'han seleccionat Antonio Ansón, amb Novelas como álbumes; Miguel Dalmau amb Los Goytisolo; Manuel Delgado amb El animal público; Horacio Esteban amb En España; Tomàs Fernández, amb Història i subjectivitat; Oscar Guasch amb La crisis de la heterosexualidad, i Daniel Innerarity amb Ética de la hospitalidad. EFE.

• ART

La signatura de Ticià Tècnics del Patrimoni Nacional descobriren la signatura de Vecellio Tiziano durant la restauració del quadre Sant Joan Baptista, obra d'aquesta artista que es conserva actualment al monestir de Sant Lorenzo del Escorial. Sant Joan Baptista, juntament amb una alta pintura de Ticià, L'última cena, es trobava actualment en procés de restauració. Es tracta de dues obres, pertanyents a l'època de maduresa de l'artista, encarregades expressament per Felip II. La firma descoberta, «Tiziano faciebat», ha aparegut als peus de la figura de sant Joan Baptista, a sota d'una altra d'anterior. EPR.

• LITERATURA

Epistolari d'Octavio Paz Memòries i paraules és el títol de l'obra en què Pere Gimferrer reuneix les 206 cartes inèdites que li envià, al llarg de 30 anys d'amistat, el poeta mexicà Octavio Paz, i que serà publicada aquest mes a Espanya, un any després de la seva mort. El volum recull la totalitat de cartes que Octavio Paz remeté a Gimferrer, un extens document que recorre una àmplia informació biogràfica, nombrosos fragments d'assaigs literari i records personals del Nobel de Literatura 1995, desaparegut el 20 d'abril de l'any passat. L'obra, prologada per Basilio Baltasar, és editada per Seix Barral.EFE.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris