cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Quan la carretera del puig Major no existia

L'esforç d'alguns particulars permet recuperar vells camins ja oblidats pels habitants de la Vall

Fins que, a principi dels anys 60, es va construir la coneguda carretera del puig Major, els habitants de la Vall de Sóller i Fornalutx utilitzaven una gran quantitat de camins públics per accedir als olivars de la zona o bé per anar fins a Bàlitx, la Costera o Tuent. Com ha passat a molts d'indrets de l'Illa, la nova carretera suposà un canvi radical en l'ús d'aquests camins seculars de tal manera que molts, sobretot aquells que només es podien recórrer a peu, foren oblidats. Però gràcies a l'interès d'alguns particulars, alguns d'aquests camins s'han recuperat en els darrers anys i tornen a ser transitats per nous usuaris.

Segons explica Amador Noguera, propietari d'olivars de la zona i apassionat de la recuperació del patrimoni, «fa uns anys vaig decidir fer nets dos trams d'aquest camí públic per on feia 30 anys que no passava ningú». A més d'eixermar tota la vegetació que havia envaït el pas, Noguera va agranar el camí recollint més de 30 sacs de fullaraca i deixalles que retirà del lloc, deixant el pas lliure, que de llavors ençà es pot recórrer sense problemes. Ara la nova curolla d'Amador Noguera és aconseguir que el servei de carreteres, restauri part del camí conegut com la costa d'en Mico, perquè els caminants que volen anar de Fornalutx cap al Mirador de ses Barques puguin evitar un tram de la carretera molt perillós per als vianants.

Noguera diu que no pot consentir veure gent caminant per la carretera «quan hi ha alternatives públiques que la carretera eliminà quan va ser construïda». És per això que ja ha parlat amb responsables del servei de carreteres que li han assegurat que arreglaran un tram d'aquest camí, ara desaparegut, que permetrà enllaçar la costa d'en Mico amb el del coll d'en Pastor per poder accedir amb seguretat cap al Mirador. Tal vegada es tracti només d'una petita proporció de la intrincada xarxa de camins antics de la Vall, però en aquest cas la feina desinteressada d'un particular ha permès recuperar una via pública que, d'altra forma, hauria pogut desaparèixer per a sempre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris