nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Breus

• ART

Recuperar un original de Munch Els hereus d'Alma Mahler, l'autèntica «femme fatale» de l'Àustria del seu temps, reclamen aquests dies a la Galeria Austríaca del Palau de Belvedere un destacat quadre d'Edvard Munch. La pintura, Nit d'estiu a la platja, va ser feta el 1902 i fou adquirida el 1940 per aquest museu estatal sense el consentiment de la vertadera propietària, Alma Mahler. Alma, filla de Jakob Schindler, rebé el regal de Bauhaus Walter Gropius, amb qui mantingué relacions, quan Alma li donà un fill, i el perdé quan Carlo Moll, que havia estat deixeble de son pare, el vengué per 7.000 marcs en assumir, sense autoritat, l'administració de la casa i les propietats d'Alma Mahler. Tot seguit, Alma establí un procés per recuperar els quadres perduts, però només aconseguí que l'Estat li retornàs dos paisatges pintats per son pare. Ara, la seva néta Marina reclama la pintura del noruec Munch. DdB.

Èxit de Goya a Lille L'exposició «Goya, una mirada lliure», que va ser inaugurada el 13 de desembre i clausurada el 21 de març al Palau de les Belles Arts de Lille, va ser visitada per 171.390 persones, segons anunciaren els organitzadors. Les previsions apuntaven devers 100.000 visitants. Unes 60 obres del pintor aragonès procedents del món sencer, vuit de les quals han estat cedides en préstec pel Museu del Prado, s'han pogut veure a la mostra. EPR.

• EXPOSICIONS

Pintures fosques a Joanna Kunstmann L'artista Harald Frackmann, resident a Hamburg (Alemanya), exposa des d'avui una mostra de les seves «Pintures fosques» a la Galeria Joanna Kunstmann de Santanyí. L'exposició mostra quadres majorment creats durant els darrers tres anys i que encara no s'havien exposat a cap galeria. Es tracta de pintures de petit format, que plasmen una posició en l'àmbit de la pintura que es refereix menys a l'exterior de l'actualitat que a postures internes independents del temps. A través del fragment, les pintures reflecteixen amb romanticisme la sensualitat i la contradicció. Figures i criatures nocturnes que cerquen la mescla entre els éssers, la dissolució i la reencarnació, signes d'un arcaisme sense lloc, són les protagonistes. La mostra roman oberta fins el 26 de maig. DdB.

• LITERATURA

Les lectures de Jorge Luis Borges El Martin Fierro, Introducción a la literatura nord-americana, Introducció a la literatura anglesa i Literatures germàniques medievals són els nous quatre títols de la Biblioteca Jorge Luis Borges d'Alianza Editorial. La sèrie, que ja compta amb més de 20 obres del gran escriptor argentí, continua enguany amb el centenari del seu naixement. Aquests quatre llibres didàctics mostren la visió del Borges lector, capaç de contagiar la passió per la lectura i el sentiment que ell mateix experimentà en llegir les obres de què parla. EPR.

Akira Kurosawa i García Márquez Fonts de l'editorial japonesa Kobunsha informaren que aviat seran publicades les converses privades que l'octubre del 1990 varen mantenir el director de cinema Akira Kurosawa i Gabriel García Márquez. Les converses, que sortiran publicades a la revista de negocis Hoseki, recullen l'oferta que García Márquez va fer a Kurosawa per portar al cinema la novel·la El Otoño del Patriarca, tot i que el projecte, que partia del desig exprés de l'escriptor colombià, no arribà a realitzar-se mai. Les converses són comentades per Kyushiro Kusakabe, crític de cinema. DdB.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris