cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
17°

L'Òscar a Kazan divideix Hollywood

Mentre el director rebia l'estatueta, n'hi va haver que no varen aplaudir

La constel·lació de Hollywood quedà dividida quan el director Elia Kazan irrompé a l'escenari per rebre un Òscar per la seva trajectòria, que inclou pel·lícules com La llei del silenci. El lliurament dels premis Òscar generà enguany una inusual controvèrsia, ja que Kazan fou un dels delators de Hollywood en els anys 50, quan el Comitè d'Activitats Antiamericanes començà la seva caça de comunistes a la indústria del cinema.

Mentre Kazan rebia l'estatueta de mans del director Martin Scorsese i de l'actor Robert De Niro, molts en el Dorothy Chandler Pavilion de Los Angeles varen continuar asseguts a les butaques, sense aplaudir, com ara els actors Nick Nolte i Ed Harris, tots dos nominats. Uns altres aplaudiren però quedaren asseguts. Hi va haver qui s'aixecà per retre homenatge al veterà Kazan; va ser el cas de Warren Beatty, protagonista d'Esplendor a l'herba. El director va abraçar Scorsese i De Niro, però va semblar incòmode amb la tensió generada pel premi. «Moltes gràcies. Crec que ja puc partir», va dir abans de tombar-se cap als organitzadors i demanar: «Volen que digui alguna cosa més?».

El 1952 Kazan delatà vuit dels seus excamarades del Partit Comunista, a banda de publicar anuncis de premsa proclamant la necessitat d'afrontar l'amenaça comunista. Durant algunes setmanes, els detractors han protestat per la decisió de premiar el director. L'episodi esdevingué una de les més dures controvèrsies de Hollywood. A l'inici de la cerimònia, l'actriu Whoopi Goldberg tocà el tema en la presentació, dient: «Pens que la llista negra érem jo i Hattie McDaniel». S'ha de recordar que McDaniel fou la primera dona afroamericana que obtingué un Òscar per la seva actuació a Allò que el vent s'endugué. Mentre això tenia lloc dins el pavelló més glamourós que hi ha al món sencer, en el carrer es manifestava gent que havia patit, directament o indirecta, la caça de bruixes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris