cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
13°

Biòlegs de Barcelona troben l'espècie animal més antiga amb costat dret i esquerre

Es tracta d'un cuc conegut com «acolea», segons «Science»

Biòlegs de la Universitat de Barcelona i del Museu d'Història Natural de Londres han identificat l'espècie animal més antiga amb costat dret i esquerre: un cuc conegut com «acolea», segons la darrera edició d'Science.

Segons la teoria de l'evolució dels organismes vius, els primers animals multicel·lulars posseïen un cos amb forma circular o radial, com els de les actuals meduses o anemones de mar. Els animals amb costats en què es diferenciava la part esquerra i la dreta (l'home n'és un clar exemple) varen aparèixer més tard.

Els especialistes pensen que aquesta etapa crucial "que va permetre l'aparició d'organismes vertebrats dotats d'extremitats o ales" va ocórrer fa entre 540 i 500 milions d'anys, en el moment de la famosa «explosió» de l'era càmbrica, durant la qual varen sorgir nombroses espècies.

Les investigacions, dirigides pel professor Jaume Bagunyà, de la UB, suggereixen que les «acoela» "animals coneguts com a «bilaterals»" varen aparèixer a la terra molt abans d'aquest període. Els investigadors s'interessaren en un principi per aquests cucs per determinar exactament el seu lloc a l'arbre genealògic dels invertebrats. En estudiar un dels seus gens, aconseguiren reconstruir la seva evolució: els resultats indiquen contundentment que les «acolea» varen ser els primers organismes «bilaterals» en haver-se separat de les espècies radicals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris