nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Breus

• Art

Picasso a Nova York Segons la seva pròpia confessió, Pablo Picasso es va interessar poc per la política fins a la Guerra Civil d'Espanya i la II Guerra Mundial, períodes als quals el Museu Guggenheim de Nova York consagra des de divendres passat una exposició. La mostra anomenada Picasso i els anys de la guerra: 1937-1945 ha estat muntada pel museu de Belles Arts de San Francisco i inclou 75 quadres, dissenys i escultures. Estarà oberta fins a la propera setmana de maig. Segons el Guggenheim, l'exposició revisa «un període poc estudiat» de l'obra del mestre català, començant per una foto del seu famós quadre Guernica que integra diversos estudis sobre paper i sobre tela d'aquesta obra. Les pintures dels anys següents a París i Royan, un petit balneari de la costa Atlàntica on el pintor, la seva dona i el seu amant es refugiaren, toquen molt sovint temes o detalls mòrbids: esquelets, cranis, una dona a punt d'un orgasme davant d'un pescador arponejant violentament un peix. Entre els principals quadres d'aquesta exposició figuren El pastor, una estàtua de bronze del 1943, Gato atrapando un ave i diversos retrats de dones. AFP

ARCO La XVIII edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani Arco, que es fa entre els dies 11 i 16 de febrer, serà una ocasió única per conèixer les darreres manifestacions de l'art francès que desembarcarà amb força a Madrid amb un ampli programa d'activitats. «L'aportació de França serà molt important i comptarà amb la màxima presència institucional. El dia 10 la ministra de Cultura francesa, Catherine Trautmann, serà present a la inauguració i l'11, el primer ministre francès, Lionel Jospin, visitarà Arco en companyia del president del Govern José María Aznar, va dir Rosina Gómez-Baeza, directora de la Fira. «França a Arco» reunirà vint galeries i un conjunt d'artistes seleccionats pel comissari, Nicolás Bourriaud, a més a més de la participació de conservadors i crítics en debats i taules rodones en les quals es tractaran diferents aspectes de la creació i el col·leccionisme gals. Coincidint amb la Fira, l'Ambaixada de França i l'Associació Francesa d'Acció Artística (AFAA) duran a terme el projecte «Arco+10» que presentarà diferents aspectes de l'art contemporani del país veí a Madrid, Sevilla, Granada, Bilbao i Barcelona al llarg de l'any. La selecció oficial de Nicolás Bourriand, crític d'art i director de la revista Documents sur l'Art, s'ha orientat cap a la creació gal·la dels anys noranta. EFE.

• Història

Arxiu de Salamanca Les comunitats de Catalunya, Andalusia i Madrid podran disposar als seus arxius de còpies de tots els documents relacionats amb els seus territoris que es trobin catalogats a l'Arxiu Històric Nacional de Salamanca. El projecte serà possible gràcies als convenis firmats per l'Associació per a la Crecació de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola (AGE) amb la Universitat d'Andalusia, l'Arxiu Nacional de Catalunya i l'Arxiu Regional de Madid. La secretària d'AGE, Dolores Cabra, informà ahir que l'objectiu d'aquest acord és fomentar l'estudi i les publicacions sobre la Guerra Civil, així com la creació de noves beques d'investigació i la possibilitat de triar entre diversos centres per trobar la informació necessària sobre aquest fet històric. Recentment l'Ajuntament salmantí ha arribat a un acord amb la família propietària del palau d'Orellana, al centre de la ciutat, per rehabilitar l'immoble i convertir-lo en la futura seu de l'Arxiu de la Guerra Civil. EFE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris