algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

El codi Morse es retira de l'aire

Víctima de l'avenç tecnològic, l'estació radiotelegràfica d'Isahaya, al Japó, tancà diumenge

El codi Morse, que difongué la notícia de l'esfonsament del Titanic i el final de les dues guerres mundials, morí dilluns víctima implacable de l'avenç tecnologic. Per aquells que corrien perill a la mar, tres punts, tres ratlles i tres punts més crearen la sigla SOS: símbol universalment reconegut per indicar que un vaixell estava a una passa del desastre.

Ara, el Morse ha estat substituït pel sistema basat en satèl·lits Mayday, present en tots els vaixells de més de tres-centes tones, obligats a disposar d'un equip de transmissió i recepció d'alertes d'auxili. «El Morse és un sistema que ha jugat un paper molt valuós en el desenvolupament del comerç i la història mateixa, però ara ha mort de vell», segons Roger Cohn, de l'Organització Marítima Internacional.

Va ser inventat l'any 1832 pel retratista de Massachusetts Samuel Morse, i resultà molt convenient per als viatges transatlàntics. El seu sistema, precursor decimonònic d'Internet, va ser anomenat «la carretera instantània del pensament» a l'època en què tingué un major apogeu.

Quan Morse va morir el 1872, el món disposava d'un milió de quilòmetres de línies telegràfiques per terra i poc menys de 50.000 de cable submarí. Quan Guillermo Marconi realitzà les primeres comunicacions inalàmbriques, el codi Morse rebé un nou impuls. El 1899, s'informà per primera vegada sobre un naufragi en el canal de la Mànega a través del codi de Morse. L'any 1912 el Titanic va enviar el fatídic missatge que anunciava la gran tragèdia: «SOS. Veniu de seguida. Hem topat amb un tros de gel». Centenars de vides podrien haver-se salvat si el vaixell California, a pocs quilòmetres de distància, no hagués tingut la ràdio espatllada. Però tot això ja és història perquè l'estació radiotelegràfica d'Isahaya, al Japó, tancà diumenge després de més de 90 anys operant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris