nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

Els dinosaures eren ràpids i agressius

L'estudi del fòssil més ben conservat del món revela dades sense precedents

El fòssil considerat més ben conservat del món, o dinosaure carnívor, acaba de ser objecte d'un nou estudi que revela dades sense precedents sobre la biologia d'aquests arcaics rèptils i sobre el seu estil de vida. L'estudi, que descobreix el caràcter agressiu, ràpid i perillós dels dinosaures, ha estat realitzat per científics nord-americans de la Universitat Estatal d'Oregon i apareix aquesta setmana a la revista Science.

La investigació aprofundeix en el coneixement del metabolisme del dinosaure i desvetla algunes incògnites, com el dubte sobre si tenien sang calenta o freda, i si eren avantpassats d'algunes aus, i fins i tot descriu la biologia que els ajudà en primer lloc a dominar el món i a desaparèixer després per complet.

Aquest fòssil ens ajuda a confirmar que els dinosaures foren, per definició, animals de sang freda i que cap de les aus que s'hi assemblen eren descendents de cap tipus de dinosaure, digué Nicholas Geixt, de la universitat. El fòssil permet penjar-li carn dels ossos i fer-lo reviure d'alguna forma, digué.

L'anàlisi demostra que, com altres animals de sang freda, els dinosaures teròpod tenien índexs metabòlics molt baixos quan descansaven, cosa que resulta ser una excel·lent estragègia per conservar l'energia. Però la seva augmentada ventilació pulmonar, els donava el potencial per a l'agressivitat, una activitat afegida més típica de les aus i dels mamífers. «Els dinosaures teròpods eren animals ràpids i perillosos, no tenien res de lents i mandrosos. Podien conservar energia molt de temps i després convertir-se en dimonis quan volien», explicà Geixt. Això pot arribar a explicar perquè varen ser capaços de dominar els mamífers 150 milions d'anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris