algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Breus

• Traspàs

Mor el pintor Vela Zanetti El pintor burgalès establert a Lleó José Vela Zanetti morí anit a l'hospital general Yagüe de Burgos, on es trobava ingressat a la seva Unitat de Cures Intensives des de feia cinc dies, segons informaren fonts de la fundació que du el nom de l'artista. Vela Zanetti, nascut a Milagros (Burgos) el 1913, estava en coma després que fa alguns dies patí una caiguda a ca seva i es fracturà algunes costelles. Les lesions provocades per aquest cop es complicaren per la qual cosa va ser necessari el seu ingrés en l'esmentat centre hospitalari. Muralista i pintor, l'obra de l'artista burgalès afincat des de pocs dies després de néixer a Lleó es troba repartida per tot el món, especialment a la República Dominicana. EFE.

• Infraestructures

Museu d'Escultura El Palau dels Aguila, de Ciudad Rodrigo, serà una de les dues seus amb què comptarà el Museu Nacional d'Escultura, fins ahir centralitzat al col·legi de San Gregorio, de Valladolid, segons anuncià el secretari d'Estat de Cultura Miguel Àngel Cortés. La compra d'aquest edifici del segle XVI per part de Caja Duero i la seva cessió al Ministeri d'Educació i Cultura ha propiciat aquesta decisió, que obeeix a la filosofia que té el departament que dirigeix Esperanza Aguirre d'«escampar la cultura per Espanya i no concentrar-la en els grans nuclis», assenyalà Cortés. El president de Caja Duero, Sebastián Battaner, firmà ahir juntament a Miguel Àngel Cortés el conveni de cessió de l'edifici a Ciudad Rodrigo (Salamanca). L'entitat financera ha mantingut en secret les converses amb els propietaris que finalment cristal·litzaren en la compra del palau que ahir va ser cedit. Cortés qualificà el gest de Battaner d'«incommensurable» i assegurà que l'obertura d'aquesta nova seu del Museu d'Escultura «és un vell somni de la ministra, de Battaner i de la consellera de cultura de la Junta, Josefa Fernández Arufe». EFE.

• Art

Vela Zanetti Els metges «temen per la vida» del pintor de Burgos José Vela Zanetti, de 86 anys, ingressat a la UVI de l'Hospital General Yagüe de Burgos des de fa cinc dies a conseqüencia d'una caiguda a la seva casa per culpa de la qual es va rompre diverses costelles segons informà la Fundació que du el seu nom, a Lleó. El secretari de la Fundació Vela Zanetti, Eduardo Aguirre, que va ser designat portaveu de la família, assegurà que el pintor «està molt greu». El pintor i muralista de Burgos, que resideix habitualment a la seva localitat natal de Milagros, es troba acompanyat pels seus familiars des que va ingressar al centre hospitalari fa cinc dies. EFE.

Gravats xinesos L'art mil·lenari xinès del gravat arriba a Madrid des de la perspectiva de 46 autors contemporanis que mostren les seves obres a l'exposició Grabados de China que s'inaugurà ahir horabaixa a la Casa de Cantabria amb la presència de l'ambaixador de la República Popular Xinesa, Tang Yonggui. Aquesta mostra, que reuneix 96 gravats d'autors de distintes províncies i ciutats del país asiàtic, ha estat organitzada per l'Ambaixada de la República Popular Xinesa, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional, l'Associació d'Artistes de Xina i la Casa de Cantabria. Mestres com Yuan Quinglu, Li Xiaolin o Mo Ce han guanyat importants guardons nacionals i internacionals i les seves obres d'art han estat col·leccionades per importants museus i entitats culturals de diversos països. Per a l'ambaixador xinès, aquest esdeveniment, que coincideix amb el 25 aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Espanya i la Xina, «ha de servir per fer créixer encara més l'enteniment i l'amistat entre els dos pobles».EFE.

Itàlia Del Renaixement al Barroc, d'El Greco a Klimt, de Rafael a Rubens, les grans galeries d'art italianes preparen un 1999 de mostres tendents a exaltar els fastos del passat, per arribar al 2000 amb un gran escultor, Alberto Giacometti, que dominarà el panorama florentí. Roma, capital història del Barroc a Itàlia "un centre que sols li poden disputar les ciutats que pertanyeren al Regne de Nàpols i les dues Sicilies sota els Borbons" oferirà dues grans mostres dedicades una al napolità Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) i una altra al seu enemic i competidor, Francesco Borromini (1599-1667), nat al cantó Ticino (Suïssa). Ambdós se succeiran a les àmplies sales del Palazzo delle Esposizioni que oferiran abans una exposició monogràfica dedicada a El Greco amb la inauguració el març de la dedicada a Bernini i el desembre la que permetrà admirar un poc més de prop a Borromini, un talent enfosquit per la fama del seu antagonista. DdB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris