nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Breus

• Traspàs

Enterrament de Vicent Ventura Intel·lectuals, polítics i periodistes es congregaren ahir a la incineració de les despulles de l'escriptor, periodista i polític Vicent Ventura, traspassat el passat dijous, que va tenir lloc al Cementiri General de València i que va reunir prop de dues-centes persones. Ventura, nat a Castelló fa 74 anys, va ser considerat un «defensor» de les llibertats i els drets individuals i col·lectius, així com de la llengua i cultura valenciana. Des de fa set anys, quan va morir la seva dona, vivia apartat de l'activitat periodística i cultural. Moments abans de la incineració, el rector de la Universitat de València, Pedro Ruiz, va retre homenatge al mort i recalcà que Ventura «personifica l'esforç col·lectiu en favor de la democràcia i d'una Europa unida, lligat estretament amb el compromís cívic amb el País Valencià, en favor de la recuperació de la seva història, la seva llengua i la seva cultura». EFE.

• Literatura

Torrente Ballester L'escriptor Gonzalo Torrente Ballester, que va patir una crisis cardíaca en el decurs del passat estiu, ha tornat a escriure i projecta una nova novel·la, segons informaren ahir els seus familiars. Després de tres mesos de recuperació d'una afecció respiratòria amb complicacions cardíaques, l'acadèmic du una vida normal en companyia de la seva família, encara que ha reduït notablement l'activitat intel·lectual que desenvolupava abans de l'estiu. Segons la seva família, Torrente Ballester selecciona alguns llibres per tal que li siguin llegits i ofereix anotacions per a la seva propera novel·la, el contingut de la qual no revelarà fins que sigui acabada. A les darreres setmanes ha escrit alguns pròlegs per a llibres i altres peticions realitzades des de diversos àmbits. L'autor de Los gozos y las sombras, patí una insuficiència cardíada el passat 27 de juliol mentre estiuejava a la localitat galleca de Nigrán, que motivà el seu ingrés a l'hospital Xeral de Vigo. En tornar a Salamanca el 28 d'agost, va ser ingressat de nou per un agreujament de la cardiopatia isquèmica crònica que pateix des de 1994. EFE.

• Biografia

Santa Teresa Santa Teresa era una dona coqueta, rebel, fràgil, femenina i intel·ligent, segons el darrer llibre de la periodista i antropòloga argentina Cristina Bosco, Teresa, mujer y ruin, editat per Aldebarán. La també autora de la Guia indispensable para hombres en apuros, presenta en aquesta obra, una Teresa de Jesús amb bran sentit de l'humor i suficientment forta per lluitar contra les coses establertes en el seu temps: «he volgut fer un retrat de Teresa com a persona, ja que la seva faceta de santa està molt tractada», subratllà. L'escriptora argentina ha volgut destacar facetes de la Santa amb les quals se sent molt identificada i que la història i l'Església han enterrat, entre elles la seva descendència de jueus conversos, molt mal vist al segle XVI, la seva capacitat extrasensorial o la cura extremada que tenia de la seva persona. Respecte a això darrer, ressalta la seva extrema higiene, que astorava la resta de les monges, així com l'aroma tan agradable que sempre emanava de la seva pell: «es posava guants banyats d'essències com aigua d'azahar i aigua de roses, de manera que, amb el calor del cos, desprenia sempre una olor deliciosa», comenta Bosco. Una altra faceta de Teresa de Jesús que no ha estat mai desvetllada és la seva pèssima salut que, segons l'autora argentina, contrasta amb les seves ganes de viure. EFE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris