algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

La visita que canvià Valldemossa

Aquesta setmana fa 160 anys que Chopin i George Sand s'instal·laren a la cel·la de la Cartoixa

Alguns diuen que dia 15, unes altres fonts parlen de dia 20 de desembre. Sigui com sigui, aquesta setmana, ja que en tots dos casos es parla de l'any 1838, es compleix el 160 aniversari de l'arribada del músic Fryderyk Chopin i l'escriptora George Sand, amb els seus dos nins, a la Cartoixa de Valldemossa.

L'estada de la parella a la cel·la (va costar Deú i ajuda dir quina cel·la en concret) fou l'inici d'un fenomen a llarg termini. Perquè a ningú se li pot escapar que en aquests moments, més d'un segle i mig després, un dels grans atractius de Valldemossa és l'espai on passaren un hivern aquesta parella romàntica. Segons consta a la documentació del vapor El Mallorquín, el viatge del 7 de novembre del 1838, i que arribà a Palma l'endemà, només duia cinc il·lustres passatgers: Mad. Dudevant, casada. Mr. Mauricio, el seu fill, menor d'edat. Mademoiselle Solange, la seva filla, menor d'edat. Mr. Frederic Chopin, artista. Tots a primera classe. A segona només hi viatjà Mad. Amelia, la cambrera. Després de passar per Palma i Valldemossa, se'n tornaren amb el mateix vaixell el 13 de febrer del 1839. «La travessia de tornada fou desagradable, perquè el vaixell duia un carregament de porcs que, amb les seves olors i renous, molestaren enormement el malalt», afirma Estanislao Pellicer al seu llibre Chopin a Mallorca.

Milers de visites a la cel·la, al piano, al bust del músic; milers de records i coques de patates venudes i un festival de música de gran renom internacional. La figura de Chopin té una gran atracció, sense treure mèrit a la bellesa del poble, tant que, fins i tot, darreres investigacions apunten que la influència de Chopin fou decisiva en el viatge de Manuel de Falla a Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris