algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Saramago, Hume i Trimble, protagonistes de la cerimònia dels Nobel

Ahir es lliuraren els tradicionals reconeixements a Estocolm i a Oslo

Suècia es va vestir ahir de gala per a la cerimònia d'entrega dels premis Nobel.
Un dels protagonistes destacats fou l'escriptor portuguès José Saramago, que va rebre amb un lleu somriure el premi de literatura de mans del rei de Suècia. Vestit de rigorós frac, com tots els assistents, portava una banda violeta i el Gran Collar de l'Orde de la Torre de Santiago de Espada, màxima condecoració portuguesa, que li va concedir fa una setmana el president Jorge Sampaio. El professor Kjell Espmark, membre de l'Acadèmia Sueca, va assenyalar que l'autor portuguès «ha creat un cosmos que no pretén ser una imatge coherent de l'univers. Esper que aquest guardó faci que moltes persones s'apropin al seu ric i complex món».

Saramago és un autor compromès amb la política del seu temps com ho prova el seu discurs d'acceptació del guardó fet aquesta setmana, en què va reivindicar les seves arrels camperoles i acusà l'Església catòlica per la seva actitud al seu Portugal natal a l'època de la dictadura salazarista.

D'acord amb la jerarquia dels Nobels, primer es va entregar el de física, Daniel C Tsui, Horst Stoermer i Robert B. Laughlin per contribuir a la comprensió de la física quàntica. Després s'entregà el de química a John Pople i a Walter Kohn que no va poder ser present per la malaltia d'un familiar seu. El torn a continuació fou per al premi Nobel de Medicina a Robert Furchgott, Ignarro i Ferid Murad. Després Saramago i el darrer fou el d'economia a Amartya Sen, un expert en anàlisis sobre pobreses i fam en el món.

També Oslo fou protagonista. El catòlic John Hume i el protestant David Trimble reberen a l'Ajuntament el premi Nobel de la Pau pel paper que tingueren en la conclusió de l'acord de Pau de dia 10 d'abril a Irlanda del Nord.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris