algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

El mòdul rus Zaria, llest per trobar-se amb el transbordador EUA Endeavour

L'eina més crítica de l'equip és el braç robot que emprarà Currie

Després d'enlairar-se sense contratemps, la tripulació de l'Endeavour es prepara per a la difícil tasca d'iniciar l'acoblament de les primeres peces de l'Estació Espacial Internacional que, en principi, tindria lloc avui.

La tripulació tenia pensat passar la major part del segon dia (ahir) preparant i provant les eines que haurien d'emprar per unir el mòdul rus Zayra, que ja estava en òrbita, amb el mòdul nord-americà Unity, va dir la NASA.

L'eina més crítica de l'equip és el braç robot del transbordador, que l'astronauta Nancy Currie utilitzarà per capturar el mòdul generador d'energia Zayra i el col·locarà damunt l'Unity.

El braç «no pot ni aixecar el seu propi pes a la Terra», va dir Jeannie Tomlinson, una portaveu de la firma constructora de l'aparell, la canadenca SPAR. Però en la ingravidesa de l'espai, no li resultarà difícil moure les 22 tones de Zayra, encara que la feina de Currie no serà fàcil. «No pot cometre una errada o alguna cosa podria sortir fent voltes fora de control», va dir el veterà astronauta Carl Walz.

Encara que Zayra no pesi a l'espai, té una envergadura notable i es mourà amb l'Endeavour a vuit quilòmetres per segon en el moment en què l'astronauta realitzi la maniobra d'acoblament amb l'Unity.

Sortides  

Quan s'aconsegueixi l'acoblament, dos astronautes efectuaran tres sortides de sis hores cada una a l'espai per acoblar «Zaria» i «Unity», formant d'aqueixa manera el primer embrió de la ISS. L'estació, amb una expectativa de vida de 10 a 15 anys, trigarà més de cinc anys a ser construïda i, a un preu de 60.000 milions de dòlars (nou bilions de pessetes) és el projecte més costós que s'hagi emprès fins ara.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris