algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
17°

Breus

• Art

Braque Una de les obres mestres del Centre Nacional d'Art i Cultura Georges Pompidou, El guitarrista, de Georges Braque, és objecte de polèmica des que els hereus del col·leccionista jueu Alphonse Kann, saquejat pels nazis, anunciaren la recent presentació d'una querella que reivindica la propietat del quadre, del període cubista -oli i serradís sobre tela (1930 X 73)- pintat el 1914, comprat el 1924 per Alphose Kann. AFP.

Santa Rufina de Velázquez El director general de Belles Arts, Benigno Pendás, va demanar ahir «tranquil·litat» davant la subhasta el mes de gener a Nova York del quadre de Velázquez Santa Rufina i va dir que el Ministeri d'Educació i Cultura «ha d'actuar d'acord amb les regles del mercat de l'art». En una conversa des del Japó, on s'ha tralladat amb motiu de la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco de tres propostes espanyoles, Pendás insistí en la necessitat que l'Administració es comporti d'«una manera freda i professional». EFE.

Bacon Francis Bacon (1909-1992), considerat el pintor de la desolació, de la destrucció i de la soledat, però també de la tendresa, s'hostatjarà fins el 27 de desembre a la casa natal de Picasso a Màlaga, gràcies a l'exposició d'una selecció de les seves obres en aquesta sala. El regidor malagueny de Cultura, Antonio Garrido (PP), que presentà ahir la mostra, destacà a l'artista dublinenc com «el geni del més proper a nosaltres des de la Segona Guerra Mundial» i com a membre del grup de més destacats autors contemporanis, a més de Picasso, juntament a Andy Warhol i Alexander Calder». EFE.

Oteiza Una escultura monumental de sis metres d'ample de l'escultor basc Jorge Oteiza, que és un homenatge al pintor rus Malevitx, presidirà la propera primavera el parc del Nord de Terrassa, situat als voltants de l'estació de Renfe. El projecte s'inspira en una escultura de ferro de Jorge Oteiza de 1957 que, segons fonts de la fundació de l'artista «està considerada una de les seves obres més importants». L'escultura que s'instal·larà a Terrassa pesarà al voltant de 20.000 quilos, encara que de moment no està decidit si es farà d'alumini o ferro amb una capa d'alumini. L'artista basc visitarà Terrassa a final de gener o principi de febrer per veure l'evolució del projecte. Segons els responsables municipals la instal·lació de l'escultura serà «molt complicada perquè es tracta de peces aèries. El sistema constructiu també serà difícil perquè serà semblant al de la construcció de les ales dels avions». EFE.

• Literatura

Romancero Gitano La Biblioteca Nacional adquirí ahir l'edició més rara i desconeguda del Romancero Gitano de Federico García Lorca, subhastada a Madrid i que es rematà en 180.000 pessetes més el percentatge del subhastador. Es tracta d'una edició clandestina que no apareix a cap bibliografia i que mai no es va oferir en comerç. En la història d'aquest document ens hem de remuntar a l'època santanderina de la revista Proel, dirigida per Pedro Gómez Cantolla i de la qual varen ser ànima poetes de les talla de José Hierro i Julio Maruri, apart de nombrosos i relevants artífexs. EPR.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris