cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Aromes i llums donen vida al record

Tothom es prepara per a la jornada de Tots Sants comprant les flors i les espelmes per honorar els difunts

La Rambla oferia ahir un aspecte molt florit.

27-12-2016 | J. Rosselló.

És un temps per al record d'aquells que ja no hi són. La festa de Tots Sants, el dia 1 de novembre, ja és present pertot arreu i cobra la forma d'espelmes o rep l'aroma de les flors. Una manera de retre culte i homenatge als familiars i amics desapareguts. Però una de les zones on més es nota la presència de la festivitat és a la Rambla. Els comerciants, aquests dies tenen molta de feina, la demanda floral creix ja que tothom segueix la tradició i compra flors per dur al cementeri, una època en què llueix la seva millor cara. Es pot veure el passeig de la Rambla ben florit ja sigui en forma de rams, centres, corones o creus.

Ahir ja es podia observar molta de gent que comprava les flors o bé encarregava rams per a diumenge. Una gran oferta, per a totes les preferències. «A plaça tot es ven», deia Carmen, una de les floristes de la Rambla. «Si bé la flor de tots Sants és l'estrany, avui en dia és la manco sol·licitada. La gent no vol flors de morts sinó de vius, i hi ha molt per triar: clavells, roses, gladiols, gerveres, dàlies», deia Margalida.

La Rambla lluïa un aspecte molt florit. Uns rams molt ben presentats, de tots els colors, des del blanc fins al vermell, groc, liles i fins i tot colors més poc habituals com el cel. Es preparen amb molt de verd i ornats amb llaços. «Les corones són massa tristes i són poc elegides per Tots Sants, encara que hi ha flors per a tothom i per a tots els gusts», deia una de les foristes.

Els més tradicionals, elegeixen els clavells i les roses. Ara bé, també es pot optar per figures fetes de flors, cors o creus. El costum de portar flors al cementeri no és molt antic sinó que seria des de fa un segle quan es va establir aquesta tradició. De totes maneres és una època en què els comerciants fan «l'agost» i els preus de les flors pugen d'una manera desorbitada.

D'altra banda, una de les altres tradicions que es mantenen vives és la d'encendre una espelma o un ciri per les ànimes dels difunts. En el mercat hi ha una àmplia oferta si d'espelmes parlam. En veritat hi ha molta més cera que la que crema. Per aquest dia es poden encendre espelmes fins i tot de disseny. Una de les més originals són aquelles que no s'apaguen amb el vent ni tampoc fan fum. Maria, de la cereria Aaron de Palma, ens va comentar que «aquest tipus d'espelmes es fan amb una cera més resistent, les metxes són més grosses, s'hi posa fusta o ferro, i ja pot bufar fort el vent perquè no s'apaguen, també els posen un tipus d'insecticida».

Les espelmes típiques de Tots Sants són les que vénen en terrines de fang, o les llumetes que suren en oli. Les preferides són les espelmes votives: les més clàssiques. També es pot optar per espelmes amb formes. Així n'hi ha de figures, com àngels, o de perfumades amb aroma de cafè amb llet, de coco, llimona. N'hi ha que tenen forma de làmpada i el color dels sants és el blanc o lila. «El sentit de les espelmes és perquè els morts estiguin tranquils, que descansin en pau i s'encenen per mostrar que són presents entre els vius», deia Maria.

Una creença universal

La creença que les ànimes dels difunts surten de les seves tombes i tornen a casa seva a viure unes hores al costat dels seus familiars és universal, ja la tenien els egipcis i d'ells va passar als vells pobles mediterranis i es va estendre als pobles del Nord. Per tal de fer-los llum en el camí tant quan tornaven a casa com quan s'anaven a l'eternitat, durant tota la nit es posaven llums a la part exterior de les cases. Els llums que s'encenen damunt les tombes el dia 1 de novembre a més del sacrifici ofert a les animetes del passat podia anar destinat a fer-los trobador del camí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris