nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

La col·lecció de picassos de Dora Maar se subhasta des d'avui a París

105346

Retrat de Dora Maar.

Una sèrie de llenços poc coneguts del pintor Pablo Picasso, i dibuixos i objectes amagats en un apartament de París durant mig segle per una de les seves amants, se subhasten des d'avui per al delit dels seus admiradors.

La majoria de les obres que componen els picassos de Dora Maar, que seran venuts durant sis dies, mai no han estat exposats, a pesar de la importància d'alguns.

La col·lecció ha estat valorada en un barem que es mou entre els 27 i els 37 milions de dòlars (sigui com sigui més de quatre mil milions de pessetes), però els experts estan segurs que els preus finals ascendiran a quantitats molt més elevades.

La venda d'aquesta col·lecció, destinada a pagar els imposts de successió dels hereus, comprèn en particular deu pintures sobre tela, entre les quals La dona que plora, quadre estimat en uns tres milions de dòlars. També seran subhastats l'oli Dora Maar amb ungles verdes (valorat entre tres i cinc milions de dòlars) i diversos retrats de la companya de l'artista, un retrat de Max Jacob i l'autoretrat Picasso amb pipa. Les obres inclouen esbossos, pedres damunt les quals Picasso retratà la seva amant a navalla, joies, taps de botella convertits en ocells i altres objectes diversos.

Entre els llibres que seran subhastats hi ha un Buffon regalat per Picasso a Dora Maar sobre el qual l'artista va realitzar 40 dibuixos, i un manuscrit autografiat d'Eluard amb dibuixos de Picasso. Finalment, també seran venudes al mateix temps fotografies realitzades per Dora Maar, en particular retrats de Picasso i dels seus amics surrealistes. Dora Maar mai no va comprar cap d'aquestes obres.

Dora Maar

Theodora Markovic, coneguda com Dora Maar, va ser l'amant del genial artista malagueny durant set anys en un període crucial de la seva vida, durant la Guerra Civil espanyola i gran part de la II Guerra Mundial. Maar, una bellesa de cabells obscurs, va ser la model de l'angoixosa dona que crida d'horror en el famós «Guernika». La dona va morir l'any passat als 90 anys tancada al seu apartament de París, acompanyada per pintures i dibuixos del seu antic amant. Filla d'un pare iugoslau i mare francesa, Maar va viure reclosa després que Picasso l'abandonàs i va morir sense haver tingut fills.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris