cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 28°
33°

Investigadors de diverses nacions aconsegueixen «teletransportar» un fotó

Un equip d'investigadors britànics, nord-americans i danesos aconseguiren, per primera vegada en la història, una «teletransportació quàntica», que consisteix a transportar un fotó d'un punt a un altre sense relació física amb l'anterior.

Així ho assegura en la seva darrera edició el setmanari nord-americà Science, que explica que l'experiment, un dels mites de la ciència ficció, «demostra que la teletransportació és pràcticament possible i ja no és una simple possibilitat teòrica».

No obstant això, no significa que una persona pugui desplaçar-se instantàniament d'un lloc a un altre, com passa en les pel·lícules, ja que la teletransportació només suposa el transport de la informació de les partícules, sense que aquestes, en si mateixes, siguin traslladades.

El transport d'aquesta «informació» és més ràpid que la velocitat de la llum, considerada un «mur fonamental» per la Física. La teletransportació es basa en el fet que en el sistema quàntic els objectes poden trobar-se en diversos estats al mateix temps, una cosa que no ocorre en el nostre món macroscòpic, on no es pot estar en dos llocs a la vegada.

La distància recorreguda per la partícula de llum en aquest experiment ha estat només d'un metre, però els científics estimen que «el sistema hauria de funcionar en distàncies més llargues».

Una de les aplicacions de la teletransportació podria ser l'anomenada «criptografia quàntica», que suposa la possibilitat d'enviar, gràcies a fotons complementaris, un missatge binari xifrat que ningú no podria interceptar.

La possibilitat teòrica de la teletransportació quàntica va ser enunciada el 1993 pel físic nord-americà William Wootters. El passat febrer, un equip d'investigadors austríacs aconseguí teletransportar una propietat física d'una partícula de llum a una altra, sense que existís relació física entre ambdues.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris