cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
23°

La matinada de diumenge s'endarrereixen una hora els rellotges

La matinada de demà diumenge, 25 d'octubre, tindrà lloc el canvi d'hora amb la finalitat de recuperar l'horari d'hivern i aprofitar millor les hores de llum. Concretament, a les 3 de la matinada els rellotges hauran de tornar a posar-se a les dues. Aquest canvi es produeix en tots els països d'Europa. Enguany ha entrat en vigor la vuitena directiva europea que regula el canvi d'hora, que manté el règim de canvi fins l'any 2001. Segons aquesta directiva, tots els rellotges de la Unió Europea s'avançaran una hora el darrer diumenge de març i es retardaran el darrer diumenge d'octubre.

Els detractors d'aquesta mesura, i en especial les associacions ecologistes, consideren que les economies realitzades en l'electricitat no són significatives i que alteren els bioritmes de les persones, sobretot ancians i nins, els quals aquest canvi pot afectar en el rendiment escolar.

També resulta perjudicial per a alguns animals, concretament les vaques, ecologistes, segons han posat de manifest alguns estudis.
La diferència de nivells horaris entre països provoca també problemes en l'àrea de telecomunicacions i transports, raó per la qual el canvi es fa també en diumenge, que és el dia on menys pertorbacions produeix.

D'altra banda, i sempre segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE), al llarg dels mesos en què es manté l'horari d'estiu s'han pogut estalviar a Espanya al voltant d'un cinc per cent en concepte d'il·luminació de les llars (al voltant de 10.000 milions de pessetes), així com un tres per cent en el consum d'aire condicionat en el sector de Comerç i Serveis (devers 1.000 milions de pessetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris