lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
28°

Antoni Nadal: «El teatre és la ventafocs de la creació literària»

L'escriptor analitza les característiques literàries de l'escena illenca

Antoni Nadal.

27-12-2016

Les característiques estilístiques, formals i literàries del teatre contemporani mallorquí han estat analitzades per Antoni Nadal a l'obra Teatre Modern a Mallorca (Publicacions de l'Abadia de Montserrat).

Nadal va explicar que «aquest llibre tracta de la literatura dramàtica i se centra sobretot en una època situada en els anys 50, 60 i 70, en una síntesi que té el punt de partida en el teatre contemporani a Mallorca i l'estudi de diversos camps d'aquesta literatura, com puguin ser el teatre històric, l'obrerista, les escenificacions de rondalles...»

Nadal va dir que «aquest teatre, com a gènere, és molt desconegut, perquè sovint no es publica, queda inèdit i en els casos en què és editat la seva influència és escassa, perquè de cada dia es llegeix menys. El teatre és la ventafocs de la creació literària».

El llibre recull els estudis que Antoni Nadal ha escrit en els darrers quinze anys amb el principal objectiu de divulgar la literatura dramàtica dels autors mallorquins contemporanis com Forteza, Cortès, Villalonga, Capellà, Palau i Camps, Moyà, Vidal Alcover, Cabrer, Torrandell, Mas, D'Efak, Soler, Antich i Barceló, dels quals ha fet treballs monogràfics amb la intenció d'analitzar les relacions entre autor, text, escena i societat.

Pel que fa als criteris de selecció dels autors, Nadal va dir que «ha estat molt aleatori, probablement els millors autors no hi són, però el criteri ha estat en molts casos la casualitat. A alguns d'ells els vaig conèixer personalment, i a d'altres els he triat perquè he publicat coses sobre ells en diversos mitjans, hem de tenir en compte que el llibre recull quinze anys de feina. De tota manera, un dels principals motius pels quals em va interessar el teatre és que existia un buit històric en l'anàlisi d'aquesta temàtica i en aquells moments era una recerca que m'interessava».

Pel que fa a les característiques formals literàries del teatre illenc, Nadal explicà que «la comèdia mallorquina els ha influït molt, tant per bé com per mal. Els més joves varen intentar rompre amb aquesta tradició, mentre que els més adults o bé la continuaren o bé l'acceptaren i intentaren renovar-la».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris