cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

França repatria 300 peces arqueològiques a Guatemala

El tresor pertany a la cultura maia i s'hi havia enviat per al seu estudi i exhibició

El govern de França va lliurar dilluns passat a Guatemala part d'un lot de 300 peces arqueològiques que havien estat enviades al país europeu per al seu estudi i exhibició, segons va informar l'assessor del Ministeri de Cultura, Ramiro Obando.

El funcionari va explicar que aquestes peces, que pertanyen a la cultura maia varen ser rebudes per l'ambaixador de França a Guatemala, Serge Pinot, i per part de delegats del Museu d'Arqueologia. Aquest lot serà lliurat a les autoritats guatemalenques durant la visita oficial que farà al país centreamericà el president francès, Jacques Chirac, del 14 al 17 de novembre .

De la seva banda, el director de l'Institut d'Antropologia i Història (IDAEH), Juan Antonio Valdez, va explicar que les peces sortiren de Guatemala en tres lliuraments efectuats entre els anys 1954 i 1968.

El tresor arqueològic havia estat descobert per arqueòlegs francesos en una àrea de Mixco Viejo, un municipi de la capital de Guatemala que ara està totalment deshabitat.

Segons l'acord bilateral subscrit en aquella època, França va obtenir les peces per al seu estudi, anàlisi, restauració i exhibició, per un termini de 50 anys. Ara, i aprofitant la visita del president Chirac, serà retornat. Juan Antonio Valdez va anunciar que el mes que ve es farà una exposició de les peces recuperades, entre les quals es poden destacar càntirs de ceràmica, objectes de jade i obsidiana i enormes àmfores que varen ser utilitzades pels indígenes per emmagatzemar blat de moro.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris