lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
28°

Que visca la Beata més mallorquina!

La gent va sortir al carrer per veure i també per acompanyar la Colcada amb el carro triomfal

La Beateta va entrar a l'església acompanyada dels angelets.

27-12-2016 | JAUME MOREY.

Les festes de la Beateta a Palma són, sens dubte, una de les més simpàtiques i més sentides pels ciutadans. Per això, la gent no dubta de sortir al carrer i veure passar les carrosses, ornades amb murta i amb palmes, i els estols de pagesos, que vénen d'indrets ben llunyans per participar-hi i que canten, una vegada i una altra, sense cansar-se «Que visca la beata, que visca Catalina, que visca la beata, que és santa mallorquina».

Encara que l'acte més multitudinari té lloc l'horabaixa, ahir matí no va mancar gent a la missa solemne, que va presidir el pare Antoni Cano a l'església de Santa Magdalena i que va comptar amb l'assistència del conseller de Cultura del Govern, Manuel Ferrer; la presidenta del CIM, Maria Antònia Munar; la delegada del Govern, Catalina Cirer, i la diputada Pilar Ferrer, una de les persones que du la festa més endins.

A l'ofici solemne, la Beateta va estar acompanyada d'angelets, pagesos, xeremiers i els balladors que varen fer l'Oferta.
L'horabaixa, l'escenari va canviar de fit a fit. El passeig de Mallorca va ser el punt de partida per a una gernació de pagesos i de pageses que volien lloar la beata més ben volguda dels mallorquins: sor Catalina Tomàs, aquella pageseta que va néixer a Valldemossa i que va demostrar, al llarg de la seva vida, ser un exemple de virtuts a seguir.

En l'edició d'enguany, els participants es varen remirar a l'hora de fer les carrosses per acompanyar el carro triomfal de la Beateta. I és que la Comissió de Cultura i Patrimoni del CIM ha introduït premis perquè les carrosses i els estols fossin molt més lluïts.

Amb vistositat i elegància va transcórrer una desfilada que va tenir el moment més emocionant quan va arribar el carro triomfal al Teatre Principal, on hi havia les autoritats, encapçalades per Maria Antònia Munar. La presidenta del CIM va baixar del cadafal i va lliurar una palangana plena de dolços a Francisca Rosa Mulet. La Beateta, agraïda, també li va tornar el present.

La Colcada havia acabat. La gent de Palma es va començar a dispersar amb la gola endolcida perquè les carrosses havien repartit molts de quilos de bons caramels.

Una manera de vida alegre

Als 22 anys, Catalina Tomàs va ingressar al monestir de Santa Magdalena. Des del convent, va propugnar l'alegria de viure, l'esperit crític i de recerca i un increment de la religiositat interior, com els seus contemporanis Teresa de Jesús o Joan de la Creu.

La seva beatificació, el 20 d'octubre de 1792, fou celebrada arreu de l'Illa i és aquí on s'inicia la tradició, lligada a les processons, que ha perdurat a Valldemossa, Santa Margalida i Palma. L'any 1930 va ser canonitzada i esdevé l'única santa mallorquina, una santa a la qual no manquen devots que van a venerar les despulles que hi ha al mateix monestir de Santa Magdelana, un oasi de pau al bell mig de Palma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris