cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

L'expert indi Amartya Sen guanya el Nobel d'Economia

L'any passat va ser guardonat amb el Premi Internacional Catalunya

Amartya Sen, un expert de l'Índia en matèria de benestar social que ha ajudat el món a comprendre què causa la gana i la manera com la societat tracta els més pobres, rebé ahir el premi Nobel d'Economia 1998. Sen, excatedràtic de Harvard i actual rector de Trinity College, a Cambridge, guanyà el prestigiós guardó «per la seva contribució a l'economia del benestar social», digué la Reial Acadèmia Sueca de Ciències.

Les investigacions de Sen van des de la teoria de l'opció social fins a estudis sobre la fam, passant per les seves definicions de la pobresa i el benestar social. Els treballs de Sen estan vinculats pel seu interès sobre com es distribueixen els recursos i el seu focus són els sectors més pobres de la societat. L'acadèmia digué que «mitjançant l'anàlisi de la informació sobre el benestar social dels individus quan es prenen decisions col·lectives, ell millorà els fonaments teòrics per a la comparació de les diferents distribucions del benestar social col·lectiu i definí nous i més satisfactoris índexs de pobresa». «En estudis empírics, les aplicacions dels seus plantejaments teòrics han millorat la nostra comprensió dels mecanismes econòmics subjacents de la fam», afegí. Sen, nascut el 1933 a Bengala, és molt diferent dels dos guanyadors del Nobel d'Economia del 1997. Els nord-americans Myron Scholes i Robert Merton el guanyaren per desenvolupar la fórmula que creà els fonaments per a l'explosiu creixement dels mercats en derivats financers als darrers 10 anys.

Aquesta fórmula va ser una eina de vital importància per a les transaccions especulatives de bancs i altres institucions creditícies. Els dos economistes varen ser després socis de Long Term Capital Management, l'empresa d'inversions especulatives les dificultats financeres de la qual, el mes passat, semblen haver amenaçat la totalitat del sistema financer global.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris