nubes rotas
  • Màx: 14°
  • Mín: 12°
12°

Concedits els Nobel de Física i Química

L'Acadèmia Reial de les Ciències de Suècia anuncià ahir els guanyadors dels premis Nobel de Física i Química. El Nobel de Física 1998 ha estat concedit conjuntament als nord-americans Laughlin i Daniel C. Tsui, d'origen xinès, i a l'alemany Horst L. Störfmer «pel seu descobriment d'una nova forma de líquid quàntic que presenta excitacions de les càrregues fraccionades.

Els tres investigadors han rebut aquesta recompensa «per haver descobert que els electrons sotmesos a camps magnètics potents formen una nova forma de partícules amb càrregues que són una fracció de la càrrega de l'electró», destaca l'Acadèmia. Störfmer i Daniel Tsui feren aquest descobriment en 1982 durant un experiment en el que utilitzaren camps magnetics molt potents a temparatures baixes.

Pel que fa al Nobel de Química, va ser concedit al nord-americà Walter Kohn (d'origen austríac) «pel seu desenvolupament de la teoria de la funcional de densitat» i al britànic John A. Pople «pel seu desenvolupament de la metodologia del càlcul químic-quàntic». Els llorejats es van distingir «pels seus treballs innovadors en el desenvolupament de mètodes que permeten l'estudi teòric de les propietats de les molècules i dels processos químics, digué l'Acadèmia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris