cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

Quiromassatge: l'habilitat de les mans per la salut

José María Torres, especialista en aquest camp, afirma que no es tracta de cap tècnica esotèrica

Tenir cura dels nostres ossos i músculs i, en general, del nostre cos és una tendència molt estesa en la nostra societat, el ritme ràpid de la qual sovint en provoca les dolències. A més, les condicions climàtiques de la nostra Comunitat, sens dubte amb un alt nivell d'humitat, incideixen de forma important en la nostra salut.

El quiromassatge el formen un conjunt de tècniques manuals l'objectiu de les quals és restablir els sistemes muscular, ossi, nerviós i, fins i tot, adipós, ja que també resulta un bon tractament estètic per resoldre problemes com ara la cel·lulitis.

José María Torres, especialista en aquest camp, afirma que el quiromassatge produeix també un efecte psicològic, «ja que crea tot un ambient de confiança amb el pacient i pot alliberar de l'estrès, una patologia molt freqüent». Així, deu minuts de massatge corresponen a una nit de son quant a la relaxació del sistema muscular.

«La principal eina d'un quiromassatgista són les mans», explica Torres, que afegeix que, al contrari del que molta gent pugui pensar, la tècnica no té res a veure amb l'energia de les mans ni amb l'esoterisme.

«La manca de regulació de la branca parasanitària ha propiciat que sorgeixin tècniques que no tenen res a veure amb el que jo faig, i s'han donat casos de posar en perill la vida d'un client perquè no se sabia ben bé el que s'estava fent», conclou.

La tècnica del quiromassatge és recomanable que vagi acompanyada de la quiropràxia, l'especialitat en la columna vertebral que, de forma també manual, com el seu nom indica, produeix un reajustament vertebral per tractar patologies com les desviacions, l'escoliosis o les hèrnies discals.

Hi ha altres branques del quiromassatge. El drenatge limfàtic i la reflexologia podal en són algunes, així com la geoteràpia, el tractament amb fangs que té un origen molt antic (ja s'usava als balnearis) i propietats tant a nivell estètic com per tractar esquinçaments o problemes de la pell.

Les tècniques més habituals són l'amassament, l'eliminació de tensions musculars o les mobilitzacions articulars.
Si les mans representen l'eina bàsica d'aquests professionals parasanitaris, de vegades fan ús d'alguns aparells, encara que els mínims. L'inversor és una llitera que serveix per estirar la columna. Fa una tracció que permet tractar problemes de desviacions després del massatge. Separa les vèrtebres i descomprimeix els nervis entre elles.

D'altra banda, la màquina d'infraroigs esdevé un altre complement per a aquesta pràctica ja que dóna calor sec i encalenteix els teixits amb més rapidesa accelerant tot el procés.

«El quiromassatge és un complement a la medicina tradicional», afirma Torres. A l'hora d'atendre un pacient, un especialista en aquestes tècniques elabora un historial per esbrinar el tipus de teràpia més adient a cada cas.

Cada persona respon de forma diferent al tractament, tot i que l'efecte d'una sessió és immediat. El procés és senzill: després d'encalentir el múscul, es treballa per dissoldre la dolència. La sessió acaba quan el múscul reacciona.

Per desenvolupar la seva tasca, un quiromassatgista posseeix amplis coneixements sobre anatomia i el tractament musculoesquelètic. «Es tracta d'una pràctica científicament comprovada que passa per un ensenyament de l'ús de les mans, independentment de la sensibilitat que es tengui», comenta Torres.

Si atenem a les dades que es van donant a conèixer, com per exemple, que és a la infància quan s'originen els problemes d'esquena i que s'han de poder agafar a temps o que els discs intervertebrals comencen a degenerar a partir dels 20 anys, no resulta sorprenent la preocupació de la gent per exercitar el seu cos i evitar que s'«oxidi».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris