nubes rotas
  • Màx: 14°
  • Mín: 12°
12°

Mor a Palma el pintor, escultor i publicista Francesc Iraola

L'artista va rebre nombrosos guardons per les seves campanyes per a Yanko

El pintor, escultor i publicista Francesc d'Iraola i d'Olesa va morir dijous a vespre després d'una llarga malaltia.
Creador de gran prestigi en els tres camps, Iraola (Palma 1930) va assolir un cim molt important com artista amb la seva exposició Al voltant de Las Meninas, una temàtica que ha estat treballada per molts artistes contemporanis.

Iraola es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat de Barcelona, on es va especialitzar en publicitat, a la qual s'ha dedicat professionalment. Va ser responsable d'imatge de Yanko durant 27 anys, feina per la qual va ser guardonat amb nombrosos premis.

El seu tarannà creador com a publicista li valgueren frases com «a les imatges d'Iraola, per exemple, la sabata s'oblidava del que era per convertir-se en una marca ungida per la manera de fer d'un artista que jugava a ser creatiu ficant les sabates en un capell de màgic del qual sortirien convivint amb el surrealisme, les bromes de Duchamp, o els arravataments onírics d'un conceptual imaginat» en revistes d'art especialitzades.

Pel que fa a la seva vessant artística s'ha de dir que l'any 1955 participà per primera vegada en una exposició col·lectiva a la galeria Sapi de Palma. Les seves obres eren de colors vius, traços segurs i força expressius, en què el color predomina sobre la línia.

Les creacions posteriors evolucionaren cap a un cromatisme brillant i la distorsió de la línia. Al final del decenni dels 80 canvià la línia d'investigació, fruit de la qual es presentaren unes creacions que giraven entorn de Las Meninas. Iraola, treballant amb fusta, arpillera, oli, ferro o bonze disseccionava l'obra de Velázquez deixant de banda el que és anecdòtic per intentar centra-se en l'esperit de la composició en una obra farcida de referències a Mondrian, Miró... en tota la sèrie s'hi respira el referent cultural del Mediterrani.

A partir d'aquesta obra Iraola investigà les possibilitats de materials com el ferro i el bronze a les seves darreres creacions escultòriques.

El funeral s'oficiarà dimarts a les 20.00 hores a l'església de Monti-sion.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris