cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

L'«Espectacle Fo» du al Teatre Municipal tres bocins de soledats quotidianes

Tres monòlegs que són diàlegs. Tres soledats que expressen en veu alta els seus pensaments, pensaments femenins i singulars. Tres dones soles amb un home sol, una llicència del muntatge, que els serveix de pont, de nexe d'unió, de punt de contacte, d'excusa. Les tres dones són les protagonistes de l'Espectacle Fo, la darrera producció de La Lluna de Teatre, que avui s'estrena al Teatre Municipal. Margaluz, Mercè Ginart i Apol·lònia Serra són les tres protagonistes absolutes del muntatge. Elles són la mestressa de casa, la puta i la progre. Tres personatges que mesclen humor i drama, que respiren realitat. «Fo ha conquerit un tipus de teatre totalment nou, únic en el teatre mundial. Té un humor corrosiu, que cerca el teatre popular, però per sobre de la comicitat expressa un fons que va més enllà», comentà el director de l'obra, Antoni Maria Thomàs, que afegí: «El muntatge incideix molt en la condició femenina actual, en temes com l'explotació sexual de la dona, l'avortament, les relacions sexuals, la soledat, els maltractaments... Dario Fo transmet un missatge universal».

Les tres protagonistes i el seu director presentaren ahir l'espectacle acompanyats de la regidora de Cultura de Cort, Carme Feliu. I és que Espectacle Fo (les dones segons Dario Fo i Franca Rame) inicià la programació del darrer trimestre d'any al Teatre Municipal. Serà, a més, una estada llarga. Les representacions comencen avui i acabaran el 25 d'octubre. «És molt de temps, però quan treballes en un muntatge hi fas tanta feina que fer després poques representacions no compensa. Tres setmanes és el mínim», apuntà Ginard. Precisament ella és l'única actriu que repeteix feina a La Lluna de Teatre. Per Margaluz i Apol·lònia Serra, aquest és el primer treball. Un treball especial per a una veterana del teatre mallorquí com Margaluz. «Volia experimentar un altre tipus de teatre amb totes les conseqüències. Esper que vagi bé», comentà l'actriu.

Antoni Maria Thomàs defensà el treball de les seves actrius. «No defensen els personatges, sinó que els viuen», afirmà el director. Les floretes van ser recíproques: «Encara que no ens coneguéssim ni haguéssim treballat mai junts, vàrem aconseguir que funcionàs molt bé tot d'una, i, sobretot, gràcies al director, que ens ha donat molta confiança», digué Margaluz. «Ha estat un treball molt edificant perquè entre les tres s'ha aconseguit molt bona sintonia», afegí Mercè Ginard. El director deixà clar que no havien volgut avançar-se a un altre muntatge basat en textos de Fo i que Estudi Zero estrenarà properament. «Nosaltres hem seguit el nostre ritme», digué.

Set propostes diferents per als darrers tres mesos  

El Teatre Municipal inaugura amb l'«Espectacle Fo» la programació del darrer trimestre d'any. Després de Fo, per al mes de novembre, hi ha previstes quatre propostes diferenciades. Primer «En obres», un muntatge basat en textos de diversos autors, de Pius XIIè Teatre, que serà del 5 al 8 de novembre. Tot seguit, del 12 al 15, el Centre Dramàtic Di Marco presentarà «Androcles i el lleó» de George Bernard Shaw. Dit i Fet Teatre, amb «Històries íntimes del paradís» de Jaime Salom, és el muntatge previst entre el 19 i el 22 de novembre. El Grup Escènic Artanenc, amb «Tàlem», de Sergi Belbel, completaran l'oferta de novembre (del 26 al 29). Les propostes del Municipal per al mes de desembre són «La nostra història» d'Estudi Zero, serà de l'1 al 20 de desembre, i «El port de la Cibolla blanca» a càrrec del Taller de Teresetes, del 22 al 3 de gener.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris