cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 29°
34°

La Fundació Miró exposa per primera vegada la sèrie «Lapidari»

Joan Miró creà les obres el 1981 i Pere Gimferrer en va fer l'antologia de texts

Lapidari, llibre de les propietats de les pedres, una de les darreres sèries d'aiguaforts i aiguatintes creades per Joan Miró, es pot veure a partir d'avui per primera vegada a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

Amb aquest nom l'artista va reunir dotze aiguaforts i aiguatintes. Fets aquests gravats, juntament amb l'escriptor català Pere Gimferrer va preparar-ne l'edició com a llibre d'artista amb un recull d'onze texts anònims catalans del segle XV que l'escriptor va seleccionar i prologar. Els escrits fan referència a diverses pedres que, per les seves propietats, participaren, tot al llarg de l'edat mitjana, dels secrets de l'alquímia en un cas de col·laboració literària posterior a la realització del treball gràfic.

Ara, cada una d'aquestes planes es poden veure a l'espai estrella de la Fundació de Palma mentre els texts es poden consultar, en el català original en què van ser escrits, a través d'un ordinador que hi ha al centre.

El Lapidari... contraposa dotze aiguaforts de traç gruixat i directe amb dotze aiguaforts i aiguatintes de fons elaborat i traç fi i al·ludeix al procés alquímic en el qual l'acció catalitzadora de les pedres suposadament actuava com a element guaridor. Segons els responsables de la Fundació aquesta seqüència admet una doble lectura, la del diàleg entre cadascun dels textos amb la parella de gravats que l'acompanyen i la de cada parella de gravats entre ells.

D'altra banda també es pot veure una obra de l'artista del 1972 feta sobre deu metres de paper japonès que recull una seqüència de grafismes d'inspiració japonesa.

També s'ha de dir que a l'espai alternatiu s'inaugura avui la mostra Tallers Miró. Selecció d'obres, que recull 23 obres realitzades per joves artistes en els tallers de la Fundació en el decurs de l'any.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris