cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
29°

La UIB edita un llibre de geologia balear que pretén ser útil com a guia

Des que Guillem Colom va publicar un llibre sobre la geologia de Mallorca a mitjan 1975, professors i estudiants no tenien cap altra eina de consulta sobre geologia de les Illes. Quan es compleix quasi un quart de segle després d'aquella publicació, la Universitat de les Illes Balears ha publicat el llibre Aspectes geològics de les Balears. Mallorca, Menorca i Cabrera, en el qual es vol oferir un punt de vista més modern i actualitzat de la geologia de determinades zones i casos concrets de les Balears.

«Aquest llibre pretén ser una eina útil dirigida amb especial a professors i estudiants d'educació secundària i també superior. De fet està ideat perquè sigui adaptable a qualsevol nivell de l'ensenyament», explica el coordinador del llibre, Joan J. Fornós.

Aquesta publicació de la UIB, en la qual han col·laborat diversos experts, està dividida en quatre blocs que tenen per nom geologia estructural; estratigrafia, sedimentologia i paleontologia; geomorfologia i geografia física i geologia aplicada. Aquest llibre ha sortit publicat coincidint amb un simpòsium de l'ensenyament de la geologia que es va celebrar a la Universitat de les Illes Balears i que també va ser coordinat per Fornós. La publicació no pretén ser, en boca de Fornós, «un recull de la geologia de les Balears, sinó més aviat un instrument teòric i pràctic».

En aquest sentit, l'autor explica que hi havia una certa demanda entre els professors d'ensenyança secundària que reclamaven alguna mena de guia on s'especificassin llocs geològics de les Illes "com un plegament, l'estructura de la serra o zones calcàries que poguessin servir per dur els alumnes a visitar-los. Tot això ho hem tingut en compte en aquest llibre», comenta.

Per aquest motiu el llibre conté capítols dedicats exclusivament als aspectes geològics de la zona entre el port des Canonge i Banyalbufar, els ventalls al·luvials i sistemes dunars a Betlem, a Artà, les dunes de sa Ràpita. També s'expliquen aspectes generals de llocs concrets com les serres de Llevant o la serra de Tramuntana o els torrents i les cales de Mallorca.

Els experts que han col·laborat en aquest llibre pertanyen en la seva majoria a les Balears, encara que també hi figuren firmes de Barcelona i de València.

Els autors són bàsicament professors universitaris, encara que també hi ha investigadors que treballen en l'ensenyança secundària.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris