cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

Jody Williams o la lluita aferrissada contra mines

La premi Nobel de la Pau del 1997 és la convidada del Club Ultima Hora d'aquest dilluns

Jody Williams.

27-12-2016
La presència aquest dilluns a Palma de Jody Williams, la premi Nobel de la Pau 1997, ha creat una gran expectació entre els ciutadans de les Illes. Aquesta dona, de 47 anys, que fa feina de valent des del 91 per a la Fundació Americana de Veterans del Vietnam, va ser creditora del prestigiós premi d'Estocolm per la seva campanya internacional contra les mines antipersonals.

Jody Williams, en aquesta ocasió, parlarà sobre La diplomàcia al món després de la guerra freda al Club Ultima Hora a la sala d'Actes del col·legi Sant Francesc, a partir de les 20 hores.

L'advocada serà presentada per un etern aspirant al Nobel de la Pau, Vicenç Ferrer, que és a Palma de passada per anar a recollir el Premi Príncep d'Astúries a la Concòrdia. Vertaderament, un cartell de luxe.

Jody Williams és la coordinadora de la Fundació Americana de Veterans del Vietnam i de la Campanya Internacional contra les mines antipersonals. D'aquestes dues organitzacions inicials, la coalició té ara fins a mil organitzacions no governamentals distribuïdes en seixanta països que treballen junts sota el nom de Campanya Internacional contra les Mines Antipersonals.

Jody Williams pregona arreu del món sobre la crisi de les mines antipersonals i la seva única solució: un tractat internacional per prohibir l'ús d'aquestes armes. De fet, el tractat ja existeix. És el d'Ottawa, el qual prohibeix la fabricació, ús i emmagatzemament d'aquests artefactes que cada any maten o mutilen vint-i-sis mil persones arreu del món. Canadà, que va ser amfitrió de la firma del tractat l'any 96 és, en els darrers temps, un dels principals defensors de la prohibició de mines antipersonals, amb altres nacions com Bèlgica, Noruega i Àustria, les quals també desenvolupen un rellevant paper per aconseguir aquests objectius.

El Govern canadenc va liderar el denominat Procés d'Ottawa, campanya diplomàtica que va aconseguir que, el setembre del 1997, 400 representants de 98 nacions adoptassin per unanimitat el protocol universal, amb excepció d'Estats Units, que va considerar el document com a poc previngut.

L'entrada en vigor del tractat d'Ottawa es produirà quan sigui ratificat en, almenys, quaranta dels països signants. Els Governs de la Xina, Corea del Nord, Estats Units, Índia, Paquistan, Rússia i Vietnam decidiren no subscriure el document, almenys de moment, ja que addueixen raons de seguretat nacional.

De totes aquestes coses i de milers de detalls sobre la diplomàcia, sobre tots els problemes amb què es troben les organitzacions no governamentals a l'hora d'imposar les seves raons en parlarà Jody Williams, una dona que, a l'hora de recollir el premi Nobel de la pau, ho va fer envoltada per víctimes d'aquests artefactes tan petits i barats, però que res no tenen d'inofensius.

No és la primera premi Nobel

El president del Club Ultima Hora ha ressaltat la preocupació del fòrum pels temes socials, ja que en una altra ocasió va ser Rigoberta Menchú la convidada que va omplir Sant Francesc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris