nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
16°

Desaparegut un avió d’extinció d’incendis forestals al nord de Mallorca

13-06-2018

Poc després de les sis de l'horabaixa d'aquest dimarts es va activar el protocol de recerca d’un avió d’extinció d’incendis forestals de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Es tracta d’un Air Tractor, de càrrega en terra, de l'empresa Martínez Ridao, que té contracte amb la Conselleria fins al 2020, i que forma part de l'operatiu de prevenció i extinció d’incendis forestals en època d'alt risc. El contacte amb l’aparell es va perdre a les 18.08 h mentre sobrevolava la zona de cala Sant Vicenç, quan feia un vol rutinari de vigilància.

La central de comunicació d'incendis forestals mobilitzà llavors l’avió de coordinació i observació, el Gavina, i dos helicòpters fins que es va pondre el sol. Una vegada activat el protocol també es va donar l'avís a l’112, que coordina l’operatiu de recerca que en aquests moments s’efectua per terra, mar i aire.

Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, qui ha detallat que des del primer moment està «en contacte amb l’empresa i la família del pilot, Antonio A. M., solter, de 46 anys, natural de Huelva, amb més de 1.320 hores de vol dedicades només a incendis forestals, i gran coneixedor del territori de les Illes Balears, ja que ha participat en cinc campanyes d'extinció d'incendis a les Illes». El pilot fa onze anys que treballa a l’empresa adjudicatària i l’avió compta amb 2.516 hores de vol.

De la seva banda, el director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló, ha explicat el dispositiu de recerca que roman activat des d’aquest dimarts horabaixa. Al llarg de la nit i matinada, han actuat l’helicòpter Super Puma, l’avió D.4 Vigma i un altre avió provinent de Saragossa, que disposen d’un visor nocturn de l’exèrcit de l’aire del Servei Aeri de Rescat (SAR).

A primera hora del dematí, els mitjans d’extinció aeris que s'han mobilitzat són tres helicòpters (un de la Guàrdia Civil, un del SAR i un de la Conselleria de Medi Ambient) a més de l’avió d’observació i coordinació, el Gavina. També participen en la recerca els Agents de Medi Ambient, policia local, protecció civil, les barques de neteja del litoral i Salvament Marítim. La delegació del Govern espanyol a les Illes Balears, a més, ha mobilitzat un buc de l'armada i «pentina tota la zona des d'Escorca fins a Pollença».

Luís Berbiela, cap del Servei de Gestió Forestal, ha explicat que els mitjans aeris d’extinció dels incendis forestals també duen a terme una tasca de vigilància i prevenció. El pilot tenia programada una ruta ordinària per la zona de la serra de Tramuntana, que s’havia d’efectuar entre les 17.30 i les 18.30 h. L’aeronau es va enlairar des de l’aeròdrom de Son Bonet a les 17.23 h i s’hi va poder establir comunicació mentre sobrevolava Valldemossa amb total normalitat fins que se’n va perdre el contacte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris