cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
26°

Ha mort el professor i activista Antoni Artigues

20-12-2017

La matinada d'aquest dimarts, 6 de març, ha mort Antoni Artigues Bonet (24 de maig de 1950). Artigues era professor titular de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears i ha donat classes als estudis de mestre, de muntatges poètics, didàctica i reciclatge de català per a professors i acumula més de vint anys d'experiència en muntatges poètics i teatrals. També era soci fundador de la Llibreria Quart Creixent de Palma, la qual va rebre el 2006 el premi Francesc de Borja Moll de l'Obra Cultural Balear.

Premi Emili Darder de l'Obra Cultural Balear als Premis 31 de desembre de 2017

El Premi Emili Darder distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la renovació pedagògica o l’educació ambiental, i va estar concedit a Magisteri Teatre - Mag Poesia, un projecte acadèmic liderat pel doctor Antoni Artigues que pretenia apropar els autors més destacats de la literatura catalana o autors universals en versió catalana, preferentment poetes, tant als mestres com als estudiants. En definitiva, que el teatre i la literatura entrin a les aules.

Magisteri Teatre - Mag Poesia és el grup de teatre creat i dirigit gairebé sempre per Antoni Artigues Bonet com a complement de la seva activitat docent als estudis de Mestre de la Universitat de les Illes Balears. Els actors sempre són estudiants de Magisteri i hi han col·laborat professors com Gabriel Oliver «Majoral», Maria A. Font, Baltasar Bibiloni, l’escenògraf Jaume Falconer, Toni de Cúber, Carles Rebassa, etc. Va iniciar les seves activitats el curs 1993-1994 i des d’aleshores ha muntat prop de trenta espectacles. 

Publicacions

Va participar en vint-i-cinc projectes de recerca i va publicar més de cinquanta articles en revistes i, entre altres, els llibres següents: Guia didàctica de la llengua catalana (1979), Xeremiers (1982), Mecanismes de poder (1985), Repertori i construcció dels instruments de la colla de xeremiers (1988), Neó 5 (1988), Llumeneret blau (1989), Ecologia lingüística (1998), Llengua als Països Catalans (1999), Xeremies, el sac de gemecs català de Mallorca (2000), Poesia a l'escola. Educació primària (2000), Poesia 1. Educació primària, cicle inicial (2000), Poesia 2. Educació primària, cicle mitjà (2000), Poesia 3. Educació primària, cicle superior (2000), El teatre de Pere Capellà. Val més un dit en es front: propostes per a l'aprenentatge (2007), Enganxa't a la poesia (2008) i La poesia contemporània (2009). També va coordinar la col·lecció de poesia per a infants Cuca de Suro.

Juntament amb el seu company i amic Gabriel Oliver, Majoral, va fer possible el projecte Cançons republicanes (2005), un recopilatori de cançons i poemes de lluita i esperança per fer memòria de la República, la Guerra Civil i la repressió franquista. També va fer de rapsode al disc Ferments. El mapa sensitiu d'una illa (2015), de Miquel Brunet. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any

També em sap greu. Sa darrera vegada que el vaig veure ja fa una dècada llarga i feia poc temps que jo era a Eivissa i anava acompanyat d'en Biel Majoral i jo feia de vigilant en es Museu Arqueològic. Se sorprengué que hagués canviat d'illa

Valoración:0menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any

D.E.P. aquest mon sempre será injust, ens deixan els que donen llum, i manen els que donen fum.
A tots els que el coneixien, no fa falta explicar-lis res, per els que no,- ell sempre és considerava un soldat ras, peró al peu del canó, -reflexionau sobre aixó.

Valoración:2menosmas
Per Ex-alumna i amiga, fa dervers d'un any

El dolor de la pèrdua no supera el goig d´haver-te conegut.

Valoración:2menosmas
Per Jaume Corbera, fa dervers d'un any

També era soci fundador de la llibreria Quart Creixent de Palma, a la qual l'Obra Cultural Balear va concedir el premi Francesc de B. Moll l'any 2006. Per tant, tenia dos premis de l'OCB.

Valoración:27menosmas
Per Ex-Alumne, fa dervers d'un any

Me sap molt de greu. Rebin els meus condols la família, amics i companys.

Valoración:25menosmas
Per LLUIS, fa dervers d'un any

descansa en pau, company, has fet molt bona feina. Gràcies.

Valoración:24menosmas
Per Jaume Corbera, fa dervers d'un any

També era soci fundador de la Llibreria Quart Creixent de Palma, un mèrit que no es pot ignorar. La llibreria, i per tant ell, va rebre el 2006 el premi Francesc de B. Moll de l'Obra Cultural Balear.

Valoración:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris