algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Cala Torta: crema damunt cremat

Aquest paratge natural proper al Parc de Llevant ha estat molt afectat històricament pels incendis forestals

Imatge oferida pel Govern del perímetre afectat per les flames entre Artà i Capdepera.

R.D.

En poques hores, l'entorn més immediat a Cala Torta, a Artà, tornà vint-i-dos anys enrere. Les prop de 500 hectàrees cremades durant la nit del dimarts i bona part d'ahir dimecres posaren inevitablement en el record dels veïns l'estiu de 1991. Aleshores, aquest mateix paratge patí un foc amb una virulència poques vegades vista fins el moment, el qual deixà un trist panorama de 2.044 hectàrees calcinades.

Aquell va ser el pitjor succés mediambiental d'aquestes característiques a l'Illa, fins que a finals del passat juliol el foc corregué amb intensitat pels boscos de la Serra de Tramuntana, entre Andratx, Calvià i Estellencs, amb el resultat que és per tots conegut.

Malauradament, els voltants de Cala Torta i del Parc Natural de Llevant estan resignats a sofrir les conseqüències d'un fenomen que ja han patit en repetides ocasions, l'última el passat any. Centenars d'hectàrees han cremat a indrets més o menys pròxims a aquest estiu rere estiu, la qual cosa converteix aquesta petita península del nord-est de Mallorca en un dels llocs històricament més maltractats per les flames de tot l'Arxipèlag.

El batle d'Artà, Miquel Alzamora, recordava ahir aquest punt, explicant que el lloc on sembla que s'originaren les flames era un indret que estava essent reforestat, i per això la majoria de superfície afectada era formada per mata i càrritx. Així mateix, segons testimonis locals, la flama pogué prendre en les rodalies d'un torrent proper a la cala artanenca, el qual hauria ofegat el pas del foc, obligant-lo a retrocedir en direcció contrària a la de la mar, assotant una muntanya a la qual no deixen refer-se.

Així, la feina de recuperació forestal a aquest indret se n'anà en orris; les causes de moment no han estat esclarides. I tot i que en les primeres hores del succés costà d'arrabassar a les autoritats cap pronunciament sobre l'origen, el cert és que no es descarta l'acció humana com a causa fonamental, per mor de l'hora en la qual fou declarat -entre les 21.30 i les 22 hores-.


Via a controlar-ho

Considerant la impressionant imatge que rodava ahir captada enmig de la matinada menorquina, en la qual es podia distingir en l'horitzó una immensa bolla de foc a la costa d'Artà, es pot afirmar que la situació de control del sinistre assolida durant l'horabaixa del dimecres arribà amb major rapidesa de la qual es podia preveure en primera instància.

A aquest fet hi contribuí probablement que el Govern féu via a declarar-lo de nivell u, així com a demanar l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME). D'aquesta forma, els seus efectius pujaven als helicòpters a les seves bases valencianes devers les tres de la matinada, i ja es desplegaven damunt el terreny a primera hora del matí. Tanmateix hagueren de rectificar de bon començament, ja que erraren la localització del foc i hagueren de fer la volta un pic ja eren arribats a Betlem.

Igualment, la sort que sembla que se'ls havia negat als protagonistes de la lluita contra incendis en el cas del foc d'Andratx -recordem que es torbà devuit dies en poder-se considerar extingit- aquí pareix que jugà un paper a favor de l'estabilització. Fou el cas del vent, per exemple, el qual bufà durant tota la jornada amb menys força de la prevista i amb una direcció que ajudava més que no pas al contrari.


Dura tasca de matinada
La sort no serveix de res, però, si no hi ha molta feina al darrere. Aquesta l'havien posat els Bombers i efectius de l'Ibanat, Protecció Civil, Guàrdia Civil i Policia Local, especialment durant tota la nit, atès el fet que amb la foscor la lluita contra les flames just es pot dur a terme des de terra.

El conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, reconegué i explicità l'agraïment a aquests agents. Val a dir que Company seguí les tasques d'extinció ben de prop durant la major part del dia, mentre el seu departament enviava informació puntualment de l'avanç del foc, coordinant-se amb les emergències de l'112.

El responsable del medi natural balear defensà en tot moment que l'Executiu havia pres decisions de forma preventiva. Per exemple, ho féu en el desallotjament de les devers 180 persones que habitaven cases més o menys properes a la zona afectada, moltes de les quals eren segones residències. Tanmateix, durant l'horabaixa del dimecres, la majoria d'afectats ja havien pogut retornar a casa seva, just quan l'incident rebaixava la seva perillositat fins el nivell zero.

Ara la missió que les autoritats han manat és mantenir la vigilància als punts calents on encara hi ha restes de flama, per poder avançar en l'objectiu d'apagar definitivament el foc.


Menys recursos per evitar els incendis

La qüestió de les retallades en matèria de prevenció d'incendis ha tornat a comparèixer en aquest cas. Així, Iniciativa Verds Artà xifra en només dos els efectius que estan destinats al Parc de Llevant per a fer tasques de prevenció d'incendis, ara bé, aquests treballadors, sempre segons el partit ecologista, “en realitat tampoc fan tasques de prevenció, sinó que estan destinats a extinció d'incendis a una altra unitat”.

L'habitual era que el Parc de Llevant tingués un total de cinc efectius dedicats a tasques de prevenció, si bé amb les últimes retallades, aquest servei s'hauria vist reduït a més de la meitat, segons denuncien.

Iniciativa Verds Artà assegura que “tornarem a reivindicar un pic més l'ampliació del Parc Natural perquè no pot ser que la Duaia -la finca pública que perdé 227 hectàrees- no estigui protegida”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ufanós, fa mes de 7 anys

Aquests de la Conselleria han d'estudiar un poc: "incluida" i "perimetre" en lloc de les correctes "inclosa" i "perímetre". En un país normal això no passaria però aquí som els "reis del mambo". Molt de TIL però també molt d'analfabetisme.

Valoració:-2menosmas
Per Roser, fa mes de 7 anys

Curiós que la UME es perdés camí de Cala Torta. En Company no ho va voler admetre...

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris