cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

L'esfondrament del Son Moll es podria haver evitat, segons una inspectora de Treball

122650

L'hotel s'esbucà el 2008 i s'endugué la vida de quatre persones.

JULIO BASTIDA

La inspectora de Treball que es va encarregar de la investigació de l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll, de Cala Ratjada, que va costar la vida de quatre operaris, ha subratllat que es podria haver evitat aquest accident si la direcció facultativa o l'empresa contractista (UTE formada per les constructores Consestelrich i Rafael Truco) haguessin ordenat l'apuntalament dels forjats o un sistema de reforç, mitjançant l'atermenament dels murs.

Durant la seva declaració en qualitat de testimoni durant el judici que se celebra a l'Audiència Provincial de Palma, la inspectora de treball ha respost, a preguntes del fiscal Miguel Àngel Anadón, que una de les causes per les quals l'hotel va sofrir una "inestabilitat estructural sobrevinguda" que va provocar el seu col·lapse el desembre de 2008, va ser la "falta de fiscalització" en l'obertura de buits als murs, després que se n'obrissin dos nous en la planta primera i segona i s'ampliassin els existents.

Així, ha estimat que es podria haver previst que amb l'obertura de buits al mur central de l'edifici "s'estava manipulant una part essencial", i per això la direcció facultativa "hauria d'haver tingut sempre present la inestabilitat estructural de l'immoble, que podria oferir en la seva caiguda," sobretot, tenint en compte que l'estructura de l'hotel "se suportava sobre un mur de càrrega". En aquest sentit, ha recordat que la normativa estableix que ha de ser la direcció facultativa (director d'execució, arquitecte i cap d'obra) la que pot indicar la "necessitat de millorar la seguretat estructural de l'edifici", si bé ha recordat que també "es pot demandar a l'empresa contractista".

Obertura d'espais

Per la seva part, un altre dels inspectors de treball que van investigar els fets ha explicat que la causa de l'esfondrament de l'hotel va ser l'obertura de forats, la qual cosa va generar una "pressió" en els forjats del mur de la façana nord, que no van poder suportar el pes de l'estructura, tenint en compte que el "esforç que havia de fer era molt més gran". "Es va deixar menys espai de mur per sostenir tot el pes de la coberta", ha detallat, mentre ha indicat que "el que es va esfondrar va ser el mur de la façana nord per la forma en la qual van quedar atrapats els treballadors" que van morir en l'accident.

Concretament, ha assenyalat que el mur del carrer Tritón que es va esfondrar estava compost per marés blanc en la part baixa; un bloc conglomerat en la part alta i un bloc italià a la zona mitjana. No obstant això, ha reconegut que desconeix quina d'aquestes tres seccions va col·lapsar-se, encara que ha dit que "podria haver estat la part baixa, ja que sembla ser que el més fet malbé era el marés, a causa de la humitat." D'altra banda, la inspectora de seguretat ha asseverat que una altra de les "causes mediates" del sinistre va ser que dins de la documentació del projecte inicial, "l'estudi de seguretat no recollia les mesures preventives que s'haurien d'haver incorporat a l'obra quan es volia modificar l'estructura".

"No sabien on anaven"

"Els treballadors no sabien exactament on anaven, però sí que hi havia persones que coneixien els buits que es volien obrir i quin seria el seu abast, per la qual cosa podrien haver pensat com aguantava l'estructura totes les modificacions que s'estaven aplicant, una cosa que no es va fer", ha reprovat. El judici va començar la setmana passada, quan cinc dels set acusats llavors per l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll van admetre els fets que se'ls imputen, si bé no van compartir la seva qualificació jurídica, ni les penes que demanen per ells el Ministeri Fiscal i l'acusació particular, que sumen 22 anys, i mig entre tots. Concretament, els imputen quatre presumptes delictes d'homicidi imprudent, quatre de lesions imprudents i un contra la seguretat dels treballadors, la qual cosa es tradueix en una petició de quatre anys de presó per a cada un d'ells.

Un llarg procés

Així, durant la primera sessió del judici pels fets que van tenir lloc el desembre de 2008, van reconèixer ser autors dels fets imputats l'arquitecte que va projectar la reforma, Arturo Vila; el director d'execució, José Luis Pujol; els administradors de les constructores Consestelrich i Rafael Truco, Bartolomé Estelrich i Rafael Sancho Febrer, i el cap d'obra, Joan Bonet. Al contrari, l'administradora de l'hotel sinistrat, Rosalía Vidal, i l'arquitecte estructurista Bernat Pere Nadal van negar qualsevol responsabilitat amb l'ensorrament d'aquesta infraestructura, que va causar quatre morts i quatre ferits de consideració. No obstant això, el dimarts de la setmana passada, es va retirar l'acusació a Vidal, mentre que, al contrari, mantenen l'acusació a Nadal, encara que el Ministeri Fiscal només demana per a ell dos anys i mig pel delicte d'homicidi imprudent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris