algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

La Guàrdia Civil ratifica que l'hotel Son Moll no estava apuntalat

127878

Imatge de l'estat de l'hotel el desembre del 2008, després de l'ensorrament.

Guillem Mas - Grup Serra.

L'agent de la Guàrdia Civil que es va encarregar de la instrucció de les diligències que es van incoar després de l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll, de Cala Rajada, que va costar la vida de quatre operaris, ha descartat durant la seva declaració davant del jutge que la causa de la caiguda fos un embassament d'aigua a la coberta, tenint en compte que hi havia sortides suficients perquè no s'acumulàs l'aigua caiguda el dia de l'accident i les jornades precedents per les fortes pluges.

Durant la seva declaració en qualitat de testimoni durant el judici que se celebra a l'Audiència Provincial de Palma, en contra de set persones acusades de l'ensorrament produït el desembre de 2008, l'esmentat agent ha indicat que després de l'accident, tant l'arquitecte superior, com el tècnic i el cap d'obra, Juan Bonet, li van comunicar que la causa més probable de la demolició era l'embassament d'aigua, a causa de les intenses pluges, el que hauria provocat el col·lapse de l'edifici pel pes acumulat.

Tanmateix, ha assenyalat que l'endemà de l'ensorrament, va pujar a la coberta, on va poder comprovar que era "impossible" que s'hagués acumulat aigua a la coberta, ja que hi havia una paret que donava a un lateral de l'edifici, on hi havia forats de 49 centímetres d'ample per 12 d'alt, de manera que "hi havia sortides per a l'aigua". A més, ha afegit que tampoc no hi havia humitats a les parets, mentre ha revelat que els cossos dels quatre operaris morts estaven mullada la pluja, però no amarats".

"Deficiència en l'estabilitat de l'edifici"

D'altra banda, l'esmentat agent de la Benemèrita ha revelat que durant la conversa que va mantenir amb el cap de Bombers durant l'ensorrament, Santiago Rovira, aquest va considerar que hi havia una "insuficiència d'apuntalaments" a l'edifici i, per tant, va estimar que hi havia una "deficiència en la seva estabilitat". Així, ha indicat que quan ell va arribar al lloc dels fets, els bombers ja havien apuntalat part de l'hotel perquè les tasques es poguessin dur a terme amb seguretat. "No es pot determinar per què es va esfondrar, però l'embassament d'aigua a la coberta no sembla que sigui la causa principal", ha insistit.

D'altra banda, ha destacat que el cap d'Obra, Juan Bonet, i tota la direcció facultativa van col·laborar "a tota hora amb el personal d'Inspecció de Treball i amb la Guàrdia Civil aportant tota la informació que se'ls va demanar i sense voler ocultar res". En similars termes s'ha expressat un agent del grup de Policia Judicial de la Guàrdia Civil encarregat de fotografiar el lloc després de l'ensorrament de l'hotel Son Moll, qui ha manifestat que "no hi havia una quantitat d'aigua important, de manera que les robes dels morts no eren molles, ni tampoc les runes".

A més, ha agregat que "en absolut no hi havia cap marca que hi hagués hagut aigua embassada durant molt temps", per la qual cosa ha descartat que es produís un 'efecte banyera' que produís un col·lapse dels forjats provocant l'ensorrament de l'hotel, tenint en compte que hi havia un clavegueró obert i suficients sortides per no acumular-se l'aigua".

"No hi havia senyals d'aigua acumulada"

Un altre dels guàrdies civils que va participar en la inspecció ocular del lloc del sinistre i en la realització de l'informe fotogràfic ha reiterat que els agents "no van veure cap taca, ni hi havia senyals d'haver-hi hagut aigua acumulada". En aquest sentit, ha considerat que l'aigua caiguda en els últims dies "podria haver sortit per les obertures laterals", mentre ha ratificat que els cossos de les quatre víctimes no eren molls, ni hi havia aigua a les runes, per la qual cosa, segons el seu parer, "no sembla probable" que l'ensorrament es degués al pes acumulat per aigua embassada.

El judici va començar aquest dilluns, quan cinc dels set acusats per l'ensorrament parcial de l'hotel Son Moll van admetre els fets que se'ls imputen, si bé no van compartir la seva qualificació jurídica, ni les penes que demanen per ells el Ministeri Fiscal i l'acusació particular, que sumeixin 22 anys, i mig entre tots. Concretament, els imputen quatre presumptes delictes d'homicidi imprudent, quatre de lesions imprudents i un contra la seguretat dels treballadors, la qual cosa es tradueix en una petició de quatre anys de presó per a cada un d'ells.

Així, durant la primera sessió del judici pels fets que van tenir lloc el desembre de 2008, van reconèixer ser autors dels fets imputats l'arquitecte que va projectar la reforma, Arturo Vila; el director d'execució, José Luis Pujol; els administradors de les constructores Consestelrich i Rafael Truco, Bartolomé Estelrich i Rafael Sancho Febrer, i el cap d'obra, Juan Bonet. Al contrari, l'administradora de l'hotel sinistrat, Rosalía Vidal, i l'arquitecte d'estructures Bernat Pere Nadal van negar qualsevol responsabilitat amb l'ensorrament d'aquesta infraestructura, que va causar quatre de morts i quatre ferits de consideració.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris