algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

L'Audiència desacredita les mesures de Delgado contra la prostitució

Les dues seccions penals rebutgen que cometin un delicte per desobeir l'ordenança municipal de Calvià

Una decisió de l'Audiència Provincial de Palma deixa sense efecte real els decrets del batle de Calvià, Carlos Delgado, contra les prostitutes que exerceixen en el municipi. La Secció Primera de l'Audiència havia avalat en diverses sentències el procediment del batle, és a dir, denunciar per un delicte de desobediència les prostitutes. L'altra secció penal ha absolt de manera reiterada les dones que arribaven condemnades en primera instància, la qual cosa havia motivat desaforades crítiques per part de l'Ajuntament als jutges.

Això no obstant, ambdues seccions han adoptat ara un mateix criteri, contrari a la manera d'actuar de l'equip de govern: incomplir una ordenança municipal és una falta administrativa, no un delicte penal.

La Secció Primera explica els motius pels quals ha adaptat el seu criteri en una sentència. El magistrat ponent, Miguel Àngel Arbona, hi explica que "un decret dictat pel batle d'un ajuntament no pot definir accions o omissions constitutives d'infraccions penals.

En concret, apunta a un dels articles de l'ordenança de Calvià, segons el qual el batle està capacitat per dictar un decret en el qual ordena cada una de les prostitutes a no exercir en els carrers del municipi, amb l'advertència que incorreran en un delicte. "Si segueix fins a l'extrem el criteri municipal, arribaríem a l'absurd que qualsevol incompliment d'una sanció administrativa, com llançar el fems fora de l'horari, podria permetre la seva trasmutació en un il·lícit penal", recull la sentència citant-ne una altra de la Secció Segona.

La sentència a la qual es plasma el nou criteri respon a un recurs presentat per l'advocat Miquel Cardell contra una sentència d'un jutjat de Palma que condemnava a una falta de desobediència una prostituta.

La nova sentència absolutòria recorda que els tipus penals de desobediència no pretenen protegir l'autoritat de l'Estat com un valor absolut, "sinó un bé jurídic distint: aquell que permet l'exercici d'un control sobre els ciutadans i que és al servei dels béns jurídics bàsics, la vida, la llibertat o la salut".

La mateixa resolució també indica que l'Ajuntament sí que pot acudir a les sancions administratives per fer complir les ordenances. Aquesta sentència va ser firmada dia vint-i-u de desembre passat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llúcia, fa mes de 11 anys
Por cierto, las beatas del Lobby no dijeron ni una palabra contra la persecución de Delgado contra las prostitutas.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris