algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Sis operaris que treballaven a Emaya declaren que varen falsificar títols de català

El frau es va donar en una borsa de treball d'Emaya.

GrupSerra/Arxiu

Un total de sis treballadors d'Emaya han declarat aquesta setmana en el Jutjat d'Instrucció 3 que varen falsificar certificats de català A2 per accedir a un borsí de treball. Tots ells han reconegut que van aportar documents que eren fraudulents.

Tal com ho ha explicat aquesta setmana el diari ÚltimaHora, la investigació judicial es va iniciar després que es detectés la presència de certificats falsos en una convocatòria per a peons especialistes d'aigua a l'empresa municipal l'any 2016. Va ser la pròpia empresa qui va entregar a la Fiscalia la falsificació d'aquests documents. Segons la informació disponible, no existeix una única trama de falsificació i la majoria dels casos són còpies matusseres dels documents oficials.

En total, són vuit els implicats en la investigació penal per delictes de falsedat documental: els sis peons i altres dues empleades d'Emaya. Aquest passat dimarts i dimecres varen comparèixer la primera mitja dotzena i només van contestar a preguntes dels seus advocats per a reconèixer que eren documents falsos.

La major part d'ells va justificar que duien temps encadenant treballs temporals a l'empresa municipal i que, quan es van convocar les places, van tenir por de perdre un treball que necessitaven. Emaya va detectar el possible frau en la convocatòria i va remetre els documents a la Direcció de Política Lingüística que va determinar que es tractava de falsificacions.

A partir d'aquí es va dur a terme una recerca interna que va desembocar en almenys quatre acomiadaments. En un dels expedients administratius es considerava provat que el representant d'un sindicat era coneixedor de la falsedat documental i va ajudar a la presentació del document fals. També es referia a l'acreditació de la titulació de català A2.

Els acomiadaments es van produir en considerar-se una falta molt greu la presentació dels documents falsos. En paral·lel es va iniciar una revisió d'altres processos selectius a l'empresa pública de neteja, encara que, finalment només s'han concretat en un procediment judicial les primeres falsedats que es van trobar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I tant!, fa 5 mesos

@Bubota. O els latinos que diuen que "aprender Catalán es perder el tiempo". Que se veu que ells deven tenir oportunitats més interessants, que les de tenir un treball públic amb un sou digne i la paga assegurada.

Valoració:5menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 5 mesos

@Pepeta



Lexatin.
Y prescinde del carajillo, no te hace bien.

Valoració:0menosmas
Per Bubota, fa 5 mesos

Molts de forasters i mallorquins encara diuen:
- ¡El catalán no sirve para nada!
Que els ho diguin a aquests 6 "pájaros" que de moment ja s'han quedat sense feina, a veure que responen.

Valoració:7menosmas
Per Pepeta, fa 5 mesos

Així va Rspañ

Valoració:4menosmas
Per Guillem, fa 5 mesos

No basta un A2, que demanin un B1 i canviïn el nom a Emaic, que no costa res, i no ho fan perquè no els dóna la gana. (Però per canviar el nom de l'estadi de Son Moix, poc que varen necessitar)

Valoració:5menosmas
Per capacitas versus incapacitats, fa 5 mesos

Un dels esports més estimats i valorats pels españols sense capacitats, ha set falsificar/comprar títols, cursos i màsters. Així, moltíssima gent de condició inepta han accedit al món polític i empresarial. El que mai s´haurien pensat és que hi hauria un moment en que, per això mateix, se´ls condemnaria públicament.
Pobrets peperos, soistes, ciudadanos, i fasciosos de vox, ara s´esborren corrents tot el que van estafar i se´n senten avergonyits. Quà inútils que són!

Valoració:9menosmas
Per M, fa 5 mesos

Que ho duguin al Suprem i els ho convalidaran, com li convalidaren a Pablo Casado el seu màster.
De totes maneres, jo encara m'estimo més que diguin que tenen el títol de Català sense ser veritat, perô tampoc menyspreant lo, que no, com va fer aquell argentino que se va querellar contra el Consell Insular, perque exigeix el títol de Català als seus funcionaris. I ell no el vol aprendre.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris