nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 14°
14°

ARCA diu «no» al nou projecte d'il·luminació de la Seu

164063

Fanals actuals perfectament integrats i sense perjudicar l'Almudaina, segons ARCA

ARCA ha explicat aquest dimecres que s'oposa al nou projecte d'il·luminació de la Seu. «Consideram que s'incideix en les mateixes errades de fons que l'anterior projecte».

L'entitat considera que s'ha de preparar el millor projecte d'il·luminació pel conjunt monumental de la Catedral, Palau de l'Almudaina, Palau Episcopal i tot l'entorn,« evitant les interferències respecte de les visuals dels monuments que formen el conjunt».

Així, des d'ARCA han estudiat la nova proposta i consideren que continua presentant les mateixes mancances de fons que l'anterior i resumeixen en els següents punts:

1. Impacte negatiu sobre la façana de l'Almudaina. Es col·loquen uns bàculs de gran alçada (més de dos metres per sobre dels actuals i de la mateixa alçada que els del projecte anterior 7 metres.) que volen imitar els clàssics que hi ha ara però no ho aconsegueixen per tres motius: se coronen amb un fanal sense vidres, fet que altera l'estètica i a més es col·loquen dos braços amb focus moderns. Tot plegat provoca un efecte pantalla contra la façana de l'Almudaina provocant una pèrdua paisatgística. Actualment la il·luminació de la Seu a la seva façana del portal major es basa en focus als fanals que es troben al costat de la Seu, d'altra banda hi ha tota una filera de fanals de 4 metres d'alçada al costat de l'Almudaina que no pertorben el paisatge; amb la qual cosa es poden contemplar les dues façanes sense interferències.

En canvi al projecte se substitueixen aquestes dues fileres de fanals per una sola filera al costat de l'Almudaina que per tamany (7 metres en front dels actuals de 4 metres) i perquè il·luminen la Seu molt a prop de la façana de l'Almudiana distorsionen la visual d'aquesta, tant de dia per la major dimensió dels bàculs/fanals i els nous focus als dos braços, com de vespre per l'efecte d'enlluernament. D'altra banda, la seva forma permet anar posant més focus en el futur.

2. No s'il·lumina el conjunt patrimonial que es veu des del Passeig Marítim: Tan sols s'il·lumina la Catedral i part de la façana de l'Almudaina de davant la Seu, fet que consideram una errada. S'hauria de plantejar un projecte pel conjunt de la Catedral més el Palau de l'Almudaina i el Palau Episcopal i tot l'entorn. Resultaria molt negatiu veure la Catedral amb un tipus d'il·luminaciói i la resta distinta i ple d'interferències respecte de la visual dels monuments que formen el conjunt.

3. La Plaça de l'Almoina quedaria greument afectada amb una tira de les mateixes faroles/bàculs de 7 metres d'alçada, però portant fins a 6 focus alguns del bàculs.

4. Es perjudica la il·luminació per als vianants de l'entorn de la Catedral. La il·luminació dels espais per als vianants que actualment és molt adient, serà substituïda per altra des dels esmentats bàculs que pensam no tendrà la mateixa qualitat.

Finalment, han volgut destacar una vegada més que, ara, al lloc més emblemàtic de la ciutat, pretenen posar uns fanals que, com a tota la ciutat, ni tan sols porten vidre, «deconstruint una vegada més els fanals i projectant una il·luminació per LED que enlluerna totalment».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris