nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Cort vol fomentar el català a Son Gotleu, Pere Garau, la Soledat, es Rafal, el Viver, Son Cladera, Camp Redó i Cas Capiscol

Segons que ha avançat el diari Ultima Hora, en una notícia elaborada per Monica Gonzalez, L'Ajuntament de Palma vol fer arribar els programes per al foment i l'ús del català als barris «obrers» de la ciutat. El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, explica que, dins del marc de les activitats programades pel Consell Social de la Llengua, l'equip de govern de Palma vol posar en marxa el Servei de Dinamització Lingüística Territorial, que en la passada legislatura finalment va quedar desert per defectes de forma.

Aquest servei desenvoluparà quatre programes per al foment de l'ús de la llengua catalana en tres zones bàsiques d'actuació: la zona A serà la de Son Gotleu, Pere Garau i la Soledat; la zona B és la d'es Rafal, el Viver i Son Cladera, i la zona C és la de Camp Redó i Cas Capiscol. En aquests barris, informa Carrió, «s'aplicaran quatre programes per a augmentar l'ús del català: un per al sector comercial, «amb campanyes de sensibilització perquè els comerciants reconeguin el català com a llengua de treball»; un altre serà un programa escolar, el tercer serà el programa sociocultural i de temps lliure i el quart, l'intercultural».
Carrió entén que «és important que tots els ciutadans que no coneixen la realitat lingüística i cultural de Palma la puguin conèixer, i per a això volem oferir més formació i més cursos de català als nouvinguts».

La idea, detalla, és desenvolupar aquests quatre programes en els barris obrers de la ciutat durant els primers dos anys del mandat, «perquè considerem que és la millor forma de mancomunar els serveis municipals, que es concentren bàsicament en aquestes zones». Amb l'experiència que es reculli, a meitat de legislatura s'estendrà el servei amb un segon plec a la resta de la ciutat.

Carrió considera que l'Ajuntament «ha de ser un dels motors de la normalització lingüística i volem recuperar l'impuls que va haver-hi en els anys 80 i 90, una cosa necessària perquè durant els últims anys la població ha crescut molt». I recorda que les darreres proves IAQSE han conclòs que el coneixement de la llengua castellana entre els alumnes de Primària és molt major que el de la llengua catalana.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gil, fa dervers d'un any

Em sembla molt bé, tanmateix a barris com Santa Catalina, Es Jonquet, Son Espanyolet, Son Armadams i El Terreno el percentatge de catalanoparlants és del 100% i no hem de menester cap intervenció.

Valoració:-1menosmas
Per Molta sort a les professores i professors, fa dervers d'un any

El primer que s'ha de fer, és treure del cap a la gent, dia d'aquí, d'allà o de sullà, que el Català sigui cap imposició, si no que és la llengua de les Illes Balears, que se parla fa més de vuit cents anys. I que si volen que els parlin de llengues imposades, aquesta és la castellana.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris